BANCI | Analiza

Bancile nu sunt speriate de bau-baul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-02-19 09:14

Măsurile adoptate recent de Banca Natională a României (BNR) cu scopul de a mai reduce din ritmul de crestere a creditelor acordate populatiei de către bănci nu vor avea efectul scontat. O spun, răspicat, chiar bancherii.

Astfel, presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, spune că decizia BNR de a majora nivelul provizioanelor în cazul creditelor în valută acordate de bănci românilor care obtin venituri în lei nu va afecta în nici un fel banca.

Dimpotrivă, conform standardelor de contabilitate internatională, banca este nevoită să asigure un nivel superior de provizioane (lichidităti aflate în rezervele băncii în cazul acoperirii riscurilor de nerambursare a creditelor) fată de cele impuse recent de BNR.

Asadar, în ciuda numeroaselor declaratii care dădeau ca sigure scumpirea creditelor în valută, devenite în ultimul timp inamicul public numărul unu pentru BNR, se dovedesc a fi nefondate.

De altfel, însusi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, recunostea că majorarea provizioanelor nu este o măsură administrativă, precum rezervele minime obligatorii, ci de evaluare a riscului: ˝Am ajuns la concluzia că riscul este acum mai mare, în special în privinta cursului de schimb, asa încât rugăm (eufemism utilizat de guvernator, pentru că, de fapt, este o impunere) băncile să pună bani deoparte pentru zile negre˝.

În privinta măsurii administrative a BNR de impunere a unor rezerve minime obligatorii de 40% din volumul creditelor în valută acordate de bănci, nici aceasta nu-si produce efectul scontat, spun bancherii. În ultimul timp, acestia au recunoscut public faptul că pentru a evita acest cost suplimentar, care înseamnă o majorare a dobânzilor cu două-trei procente, au luat măsura externalizării creditelor.

Însă chiar dacă nu le-ar externaliza, creditele în valută rămân cu mult mai ieftine decât cele în lei, asa încât nu există practic nici o piedică, cu exceptia avertismentelor tip bau-bau transmite de BNR, în calea băncilor de a oferi astfel de credite.

Concret, conform datelor băncii nationale, dobânda medie la creditele în valută acordate de bănci populatiei a fost în decembrie 2007 de 7,58%, cu peste patru puncte mai mică fată de dobânda medie la creditele în lei, de 11,94%.

Asta înseamnă că rata la un credit în lei este cu aproape 60% mai mare decât la unul în valută, fată de un risc valutar de maxim 20% consemnat în ultima vreme. În conditiile în care dobânzile la lei s-au scumpit deja în prima parte a anului, marja se va majora, făcând si mai atractive creditele în valută.

Acesta este motivul pentru care Volksbank prognozează în acest an o crestere a volumului de credite cu un nivel cel putin identic cu cel consemnat anul precedent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii