BANCI | Ultima Ora

Bancile grecesti, presate de Comisia Europeana sa-si vanda activele din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-30 18:31

Bancile grecesti recapitalizate din fonduri publice europene pentru a fi salvate de la faliment sunt presate de autoritatile comunitare sa-si reduca activitatea subsidiarelor din Europa de Est si chiar si grabeasca procesul de vanzare de active, pentru a putea returna ajutoarele publice.

Bancile grecesti au convenit cu Comisia Europeana ca pana in 2017 sa-si reduca operatiunile din afara tarii, si in acelasi timp sa faca passi mai rapizi si mai hotarati in vederea vanzarilor de active de pe pietele secundare.

Comisia Europeana a cerut bancilor grecesti sa nu mai transfere fonduri catre subsidiarele din Europa de Est, ceea ce le-ar putea determina pe acestea sa-si reduca semnificativ activitatea, scrie cotidianul grec Kathimerini. In Romania sunt prezente cele mai importante banci grecesti: National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, Eurobank, prin Bancpost, Piraeus Bank si Alpha Bank.

Masurile sunt necesare pentru ca bancile grecesti sa-si poata rambursa fondurile primite pentru recapitalizare de la Fondul elen de stabilitate financiara, care controleaza acum toate marile banci grecesti. Acestea au reusit insa sa evite nationalizarea, cu exceptia Eurobank, prin atragerea de fonduri private de pietele financiare, in vederea recapitalizarii.

Ramane de vazut daca masurile de vanzare de active va presupune si vanzarea integrala a unor subsidiare din tarile est-europene.

Problema este ca prin vanzarea subsidiarelor din Europa de Est, suma incasata ar fi cu mult sub valoarea reala a acestora si nu ar acoperi decat o parte din sprijinul de stat. Dimpotriva, o strategie mai profitabila ar putea fi mentinerea prezentei intr-o regiune care inregistreaza crestere economica mai ridicata decat restul Europei si implicit sansele de obtinere de profituri.

Numai ca, cel putin in Romania, bancile grecesti au inregistrat pierderi in ultimii ani, in conditiile majorarii substantiale a provizioanelor aferente creditelor neperformante si reducerea activitatii prin diminuarea volumului de active (asa-numitul proces de deleveraging).

Comentarii

parere
cu o conditie
ca bancile grecesti sa fie cumparate - la pret mic - de investitori, inclusiv cateva actiuni la Stat, locali - romani, bulgari, ... nu tot de europenii de vest.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii