BANCI | Ultima Ora

Bancile din Grecia vor amana prezentarea rezultatelor pentru a putea primi o noua transa de capital de la Fondul de stabilitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-09-04 16:34

Grecia va prelungi până la sfârşitul lunii octombrie perioada în care băncile elene trebuie să publice rezultatele din primul semestru, pentru a putea transfera fondului de stabilitate a doua tranşă a banilor pentru recapitalizare, 25 miliarde euro, şi pentru a aproba legislaţia necesară procesului.

În mod normal, băncile ar fi trebuit să-şi publice rezultatele financiare pentru primul semestru până la sfrşitul lunii august, însă în acest an termenul a fost extins până spre sfârşitul lunii septembrie. În următoarele săptămâni, guvernul va aproba o nouă prelungire, până la finele lunii octombrie, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Până la momentul respectiv, executivul speră să rezolve problema băncilor sau să încheie procesul necesar distribuirii fondurilor pentru recapitalizare. Legislaţia necesară transferului de fonduri ar trebui aprobată în această lună.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, atât guvernul, cât şi creditorii externi ai Greciei vor să evite o soluţie care ar duce la o naţionalizare totală a instituţiilor de credit. În schimb, sunt analizate stimulente care să menţină caracterul privat al sistemului bancar, dar şi modalităţi de accesare a finanţării prin intermediul mecanismelor europene.

Cu cât este mai mare participarea sectorului privat la procesul de recapitalizare sau cea a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, cu atât este mai redusă contribuţia guvernului elen.

Viceguvernatorul Băncii Greciei Yiannis Papadakis a declarat, luni, în comisia pentru finanţe a parlamentului de la Atena că în afara celor patru mari bănci, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi EFG Eurobank, nicio altă instituţie de credit elenă nu este considerată capabilă să supravieţuiască după recapitalizare.

National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, EFG Eurobank este proprietarul Bancpost, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente prin subsidiare cu aceleaşi nume.

Cele patru bănci au primit pentru recapitalizare, la sfârşitul lunii mai, 18 miliarde de euro provenite de la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.

Astfel, National Bank of Greece a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Al doilea acord de ajutor financiar extern pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, prevede un program 50 de miliarde de euro pentru susţinerea băncilor elene.

Fondurile sunt necesare pentru recapitalizarea băncilor, după pierderile masive înregistrate în urma restructurării datoriilor Greciei către creditorii privaţi, din luna martie, printr-un schimb de obligaţiuni. Acest schimb a permis reducerea datoriilor Greciei cu circa 107 miliarde de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii