BANCI | Analiza

Bancile cu capital romanesc sunt cele mai subdezvoltate din Europa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-29 09:07

Bancile cu capital local din Romania au cele mai mici active din Europa in comparatie cu activele bancilor straine prezente in tara, arata o statistica publicata recent de Banca Centrala Europeana (BCE). Suntem, si aici, in urma Bulgariei, atat la numarul de banci autohtone, cat si la valoarea activelor acestora, ca sa nu mai vorbim de Polonia si Ungaria, unde institutiile de credit locale fac regulile.

La finalul anului precedent, cele 6 bănci locale (CEC Bank, EximBank, Banca Transilvania, Carpatica, Feroviara, Libra Bank) deţineau active de doar 8,5 miliarde euro, în comparaţie cu cele 32 de miliarde ale celor 32 de bănci străine prezente in Romania. Comparativ, băncile cu capital local din Bulgaria deţin active de 11 miliarde euro, cel din Ungaria de 45 de miliarde, ca să nu mai vorbim de băncile poloneze, ale căror active se ridică la 127 miliarde euro, de două ori mai mari decât activele băncilor străine din aceasta tara.

Ponderea majoritara a capitalului bancar autohton a ajutat, de altfel, Polonia, sa ramana singura tara europeana care a reusit sa evite recesiunea, bancile poloneze avand o activitate mult mai sustinuta in ultimii patru ani de criza. Un alt avantaj a fost faptul ca bancile locale poloneze, dispunand in principal de resurse in moneda locala, zlotul, au acordat credite aproape exclusiv in zloti, o tendina urmata si de bancile straine, astel ca doar o mica parte din totalul imprumuturilor din aceasta tara au fost in valuta, evitandu-se astfel problemele altor tari, precum Romania, rezultate din aceste imprumuturi.

Nu acelasi lucru s-a intamplat insa in Ungaria, unde chiar si bancile locale, precum OTP Bank, s-au lansat in actiunea riscanta a imprumuturilor in franci elvetieni, asa cum a facut-o si in Romania. In Ungaria, OTP Bank, deţinută de stat, este cel mai mare jucător pe piaţa bancară. De altfel, în Polonia şi Ungaria există foarte multe bănci locale mici, tip cooperative de credit, care joacă un rol mult mai important decât la noi în finanţarea economiei.

Băncile străine din Romania, care s-au extins puternic înaintea crizei, au fost nevoite în ultimii ani să bată în retragere, astfel că jucătorii locali au găsit mai mult loc de dezvoltare. Primele două mari bănci din România, BCR şi BRD, au pierdut şi în 2012 din cota de piaţă după active în favoarea celor două importante bănci cu capital românesc, care au profitat de criză pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă: banca de stat CEC Bank şi Banca Transilvania.

De altfel, băncile străine şi-au redus anul trecut cu 1,3 puncte procentuale ponderea activelor din totalul activelor sistemului bancar, până la 81,7%. În ultimii 4 ani de criză, cota băncilor străine a scăzut în total cu 6,5 puncte, de la 88,2% cât era în 2008. Băncile româneşti şi-au majorat activele în 2012 cu aproape 12 miliarde de lei, până la un total de 365,9 miliarde lei.

BCR a înregistrat anul trecut cea mai mare piedere de active dintre primele 10 bănci, de 1,53 puncte, coborând sub 20% din totalul activelor bancare, în timp ce BRD a pierdut 0,49 puncte, până la 13%. A treia bancă din topul sistemului bancar, Banca Transilvania, cu o cotă de piaţă de 8% din activele totale, a câştigat anul trecut 0,81 puncte, urmată de CEC Bank şi UniCredit, ambele în urcare. Raiffeisen, în schimb, a pierdut teren, ajungând pe locul 6, după ce o bună perioadă era pe locul 3 in sistemul bancar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii