BANCI | Analiza

Bancile continua sa-si recunoasca pierderile din credite neperformante, arata datele Biroului de Credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-05 22:37

Datele de la Biroul de Credit, acolo unde bancile raporteaza detinatorii de credite care inregistreaza intarzieri de peste 30 de zile la plata ratelor, arata ca volumul total al restantelor a crescut in luna iunie cu 201 milioane lei (1,8%), la un total de 11,4 miliarde lei, detinute de 714.716 persoane.

Peste jumatate dintre cele 201 milioane de lei restante noi, adica 120 milioane lei, sunt credite neperformante scoase de banci in afara bilanturilor, conform cerintelor BNR de anul trecut, cu scopul de a reduce rata creditelor neperformante. Creditele scoase in afara bilanturilor sunt provizionate integral (piederile sunt recunoscute), dar bancile isi pastreaza dreptul de recuperare.

In consecinta, volumul de neperformante scoase in afara bilanturilor a urcat spectaculos, de la doar 45 milioane lei in iunie 2014 la peste 1 miliard de lei in iunie 2015. Ca efect, rata creditelor neperformante a coborat de la 19,19% in iunie 2014 la 13,30% in mai, ultima cifra publicata de BNR.

Bancile au suficiente “resurse” de credite neperformante, arata cifrele de la Biroul de Credit: din totalul restantelor de 11,4 miliarde de lei, nu mai putin de 8 miliarde de lei, adica 70%, sunt credite cu intarzieri de peste 90 de zile, asadar tot in categoria neperformantelor, intrucat in aceste cazuri bancile sunt obligate sa le provizioneze integral cu rezerve si sa inceapa procesul de executare silita si de recuperare.

Restantele din aceasta categorie au crescut in iunie cu 68 milioane lei.

O alta categorie importanta de restante este cea cu credite la colectare, adica tot imprumuturi neperformante intrate in procesul de executare silita si de recupare pe cai juridice de catre banci sau firme specializate de recuperare creante. Volumul acestora a crescut cu 19 milioane lei in iunie, la un total de 2,2 miliarde lei.

In total, asadar, creditele neperformante din cele trei categorii (cu restante de peste 90 de zile, la colectare si scoase in afara bilanturilor) insumeaza 11,3 miliarde lei din totalul restantelor de 11,4 miliarde lei.

Restantele cu intarzieri intre 30 si 90 de zile reprezinta, asadar, o parte infima din totalul restantelor, in jurul a doar 100 de milioane de euro, mentinandu-se la niveluri constante de-a lungul anilor.

In concluzie, restantele persoanelor fizice de la Biroul de Credit sunt de fapt credite neperformante cu intarzieri de peste 90 de zile, intrate in procesul de executare silita, iar cresterea sau diminuarea acestora este aproape exclusiv rezultatul succesului cu care bancile si firmele de recuperare creante reusesc sa le administreze.

Daca ati auzit pe la televizor sau ati citit diverse explicatii aiuristice ale “specialistilor” pentru o scadere sau o crestere a restantelor, precum faptul ca oamenii prefera sa mearga in vacanta decat sa-si plateasca ratele, ignorati-le.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii