BANCI | Ultima Ora

Bancile cer ANPC amanarea masurii de introducere in unitati a monitoarelor cu informatii pentru drepturile clientilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-16 08:23

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va solicita Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) o nouă amânare a datei de afişare la toate unităţile membrilor săi a drepturilor pe care le au consumatorii de servicii financiar-bancare, a declarat joi preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea (foto), într-o conferinţă organizată de ANPC.

'Suntem într-o zi festivă (Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor - n.r.) şi profit de ocazie ca să adresez ANPC, domnului preşedinte Cerbulescu, o rugăminte, o sugestie legată de Ordinul 164 al ANPC care prevede că, într-o perioadă relativ scurtă, începând cu 1 aprilie - în mediul urban şi cu 1 iulie - în mediul rural, în fiecare bancă, în fiecare sediu de bancă, să fim obligaţi să afişăm - cu nişte dimensiuni mai mari - o parte din drepturile consumatorilor. Noi avem deschidere pentru acest lucru. Suntem în discuţii, în corespondenţă, cu ANPC pentru a stabili textele care vor fi puse pe plasmele respective. Avem promisiunea că vom primi în curând şi avizarea favorabilă a textelor, întocmite împreună cu ANPC', a spus preşedintele ARB.

Acesta a solicitat ANPC 'să analizeze posibilitatea de a amâna puţin punerea în aplicare (a Ordinului - nr), tocmai pentru ca (...) ritmicitatea cu care vor rula pe ecranele plasmelor sau televizoarelor aceste informaţii să fie cât mai uniformă şi toate băncile să le poată afişa de o manieră unitară'.

'Am să trimit o scrisoare astăzi (15 martie - n.r.) cu rugămintea de a încerca o amânare a termenului. Ştiu că o să spuneţi că am mai avut o amânare, dar ar fi foarte bine să avem o abordare uniformă', a adăugat Radu Graţian Gheţea.

Întrebat dacă Ordinul va fi anulat sau înlocuit, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a vorbit despre o amânare a termenului de aplicare.

'Noi le-am dat o primă păsuire pentru că am înţeles dificultăţile pe care le au băncile, dar vă asigur că, până la sfârşitul lunii iunie, cel târziu, Ordinul va fi aplicat, mai ales că şi comisarul european pentru Protecţia consumatorilor, John Dalli, a fost foarte interesat de această prevedere pe care noi am dat-o la nivelul României', a subliniat secretarul de stat Constantin Cerbulescu.


Pe de altă parte, oficialul ARB a afirmat că, în relaţia cu consumatorii persoane fizice, 'comunitatea bancară le respectă drepturile (...) fie că este vorba despre carduri, credite overdraft, credite de consum sau ipotecare'.

În septembrie 2011, ANPC a emis Ordinul 164 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către societăţile financiare bancare şi nebancare.

Potrivit documentului, prestatorii de servicii financiare sunt obligaţi să afişeze în interiorul unităţilor, la loc vizibil, pe un suport video - ecran TV - informaţii privind drepturile şi obligaţiile consumatorilor, precum şi explicarea terminologiei din domeniul financiar-bancar.

Ordinul 164/2011 al ANPC prevede, între altele, poziţia şi dimensiunea ecranului, dar şi faptul că 'prezentarea informaţiilor se va face (...) la intervale de 45 de minute, cu durata de 15 minute'.

Joi, ANPC a organizat un eveniment prilejuit de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, având ca temă 'Alegerea serviciilor financiare, un drept şi o necesitate', pentru a sublinia importanţa educaţiei financiare şi urgenţa organizării de acţiuni de informare privind legislaţia în domeniul financiar, dar şi a respectării acesteia de către instituţiile de credit, astfel încât consumatorii să poată face alegeri reale si să beneficieze de un tratament echitabil.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii