BANCI | Analiza

Bancile au majorat doar avansul la creditele ipotecare, nu si dobanzile, cum estima BNR, din cauza legii privind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-30 16:07

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, estima inaintea adoptarii legii privind darea in plata ca din cauza acesteia bancile vor restrictiona de trei ori creditele ipotecare: vor creste avansul la cel putin 35%, vor majora dobanzile cu 1,5 puncte si vor reduce perioada de creditare cu 10 ani.

Doar una dintre cele trei profetii s-au dovedit corecte, si aceea doar partial: avasul a fost majorat, intr-adevar, dar nu la minim, ci la maxim 35%. O singura banca, Piraeus Bank, are avans de 40%, in timp ce la altele este de doar 20-25%. (vezi aici detalii)

In privinta dobanzilor, acestea nu au fost majorate si nici comisioanele nu au crescut, dupa cum rezulta din sondajul privind creditarea in T1 2016, publicat de BNR. (vezi aici sondajul)

De asemea, bancile nu au impus nici alte restrictii de creditare, precum cresterea ponderii maxime a serviciului datoriei lunare in venitul lunar (gradul de indatorare) sau scadenta maxima a unui credit (perioada de rambursare).

Valoarea medie a avansului (loan-to-value - LTV) pentru creditele imobiliare nou-acordate în ultimele 3 luni a fost de 83 la sută, iar valoarea medie a LTV pentru stocul total de credite ipotecare a fost de 85 la sută, se precizeaza in sondaj.

Gradul mediu de îndatorare pentru creditele imobiliare nou-acordate a fost de 43 la sută, în timp ce la nivelul portofoliului total de credite ipotecare acesta s-a situat la 45 la sută.

Evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor la locuințe

In sondajul BNR se mai arata ca in opinia instituțiilor de credit, prețurile rezidențiale au început să crească în T1/2016, pentru prima dată de la sfârșitul anului 2014.

Pentru T2/2016, acestea prognozează o scădere a prețurilor rezidențiale.

Cererea de credite ipotecare din partea populației s-a majorat semnificativ, iar pentru perioada următoare băncile estimează o diminuare semnificativă a cererii (T2/2016). De asemenea, în T1/2016 s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de credit respinse.

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Capital Partners  darea in plata  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii