BANCI | Opinie

Bancherii suspecteaza interventia BNR pentru sustinerea leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-13 15:54

Leul s-a apreciat cu 10 bani în prima parte a zilei de marţi, de la 4,3530 la 4,2500 lei/euro, iar dealerii suspectează intervenţia indirectă a Băncii Naţionale a României (BNR) pe piaţa valutară interbancară.

"Având în vedere amplitudinea scăderii cursului, trebuie să fie un jucător de calibru mare şi mai mult ca sigur e vorba de banca centrală, care a intervenit probabil indirect pe piaţa valutară interbancară", a declarat un dealer pentru NewsIn.

Moneda naţională a deschis şedinţa în depreciere, până la 4,3530 lei/euro, dar s-a întărit semnificativ ulterior, până la 4,25 lei/euro. La 14:15, băncile cumpărau un euro cu 4,2480 lei şi îl vindeau cu 4,2575 lei.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi dimineaţă că rata anuală a inflaţiei a coborât la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% în noiembrie, situându-se sub aşteptările analiştilor.

Moneda naţională a atins marţi al treilea minim istoric consecutiv în faţa euro la cursul de referinţă al BNR, după ce a pierdut aproape 3 bani (0,7%) faţă de şedinţa precedentă, până la 4,2985 lei/euro, pe o piaţă cu cerere ridicată de valută şi fluctuaţii puternice.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat marţi de BNR marchează o depreciere cu aproape 5 bani (1,54%) a leului, până la 3,2334 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,1842 lei/dolar. BNR nu a mai anunţat un curs de referinţă leu-dolar atât de ridicat din 22 octombrie 2004, când nivelul afişat a fost de 32.552 lei/dolar.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de marţi, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,15% pe an, sub cel din şedinţa anterioară, de 12,20% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 13,01% pe an, de la nivelul de luni, de 13,11%.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se menţin la 12-13% pe an, peste dobânda de politică monetară, de 10,25% pe an, şi în apropierea dobânzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii