BANCI | Ultima Ora

Banca Transilvania este afectata de nationalizarea depozitelor in Cipru: banca are o sucursala la Nicosia si o agentie la Limassol, iar Bank of Cyprus detine 10% din actiunile bancii romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-18 14:52

Banca Transilvania are o sucursala in Cipru, la Nicosia si o agentie la Limassol, iar Bank of Cyprus detine aproape 10% din actiunile bancii romanesti, asadar si o mica parte din operatiunile bancii romanesti sunt deja afectate de masurile luate sambata, prin nationalizarea unei parti a depozitelor in bancile din Cipru.

Sumele aferente noii taxe au fost blocate imediat in conturile bancilor, a declarat Joerg Asmussen, membru in conducerea Bancii Centrale Europene.

Este vorba de o taxa de 6,75% pe depozitele sub 100.000 de euro - plafonul de asigurare a depozitelor la nivel european - si de 9,9% pentru depozitele cu valori mai mari.

Taxa a fost perceputa înainte ca băncile cipriote sa se redeschida, marti 19 martie, pentru ca astazi este sărbătoare natională. Sarris a declarat ca pana atunci vor fi restrictionate si transferurile electronice.

Asadar cei care detin conturi la sucursalele Bancii Transilvania din Cipru nu pot sa-si transfere banii in tara pentru a scapa de taxa.

Banca Transilvania si-a informat deja clientii sucursalei din Cipru:

"Avand in vedere recenta decizie luata de Eurogroup, transferurile din conturi deschise la Banca Transilvania - Sucursala Cipru catre alte tari (inclusiv catre alte conturi deschise in Banca Transilvania) sunt temporar suspendate.

Ne cerem scuze pentru orice inconvenienta."

Sucursala Bancii Transilvania din Cipru avea, la finalul lui 2011, active in valoare de 326 milioane lei, profitul raportat fiind de doar 54.000 lei.

Banca Transilvania ar putea fi afectata si de faptul ca Bank of Cyprus detine 9,7% din actiunile bancii, in conditiile in care banca cipriota va intampina dificultati si va fi obligata sa regandeasca strategia externa, inclusiv in Romania.

Autoritatile din Grecia au anuntat deja ca subsidiarele Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, si Marfin Bank, ambele prezente si in Romania, vor fi preluate, cel mai probabil, de fondul de salvare a bancilor din Grecia.

Banca Transilvania a publicat si un comunicat de presa, in care arata ca valoarea depozitelor din sucursala din Cipru se ridica la 5 milioane de euro, ponderea acestora fiind nesemnificativa in totalul activelor bancii. De asemenea, BT mentioneaza ca "nu exista nicio corelatie intre structura actionariatului BT si deciziile luate de statul cipriot."

Comunicatul Bancii Transilvania:

"Avand in vedere recenta decizie luata de Eurogroup privind bancile din Cipru, privind taxarea depozitelor bancare, mentionam ca ponderea Sucursalei BT Cipru este nesemnificativa in totalul activitatilor Bancii Transilvania.

Portofoliul de clienti BT din Cipru este format, in cea mai mare parte, din romanii care lucreaza in zona, iar din totalul depozitelor deschise la BT Cipru, în valoare totala de sub 5 milioane de euro, doar 1,3% sunt mai mari de 100.000 euro.

Transferurile din conturi deschise la Sucursala Cipru a Bancii Transilvania catre alte tari, inclusiv catre alte conturi deschise la BT, sunt temporar suspendate. BT a aplicat instructiunile oficiale primite in legatura cu acest aspect, avand in vedere faptul ca este prezenta pe piata cipriota, prin cele doua unitati pe care le are in Nicosia si in Limassol.

Bank of Cyprus este unul dintre actionarii Bancii Transilvania, insa, in acest context, nu exista nicio corelatie intre structura actionariatului BT si deciziile luate de statul cipriot."

Deponentii afectati de nationalizare vor primi actiuni la băncile unde aveau banii, cu titlu de despăgubire, actiuni cu o valoare echivalenta cu taxa pe depozite, ceea ce i-ar putea determina sa-si pastreze in continuare economiile in banci.

Banca Centrală Europeană va pune la dispozitia băncilor cipriote atatea fonduri cat vor fi necesare pentru a contracara potentialele retrageri de bani din banci, ca efect al introducerii taxei pe dobanzi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii