BANCI | Ultima Ora

Banca Transilvania devine cea mai mare banca din Romania, dupa preluarea Bancpost

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-24 17:54

Stavros Ioannou - Deputy CEO Eurobank; Apostolos Kazakos - General Manager Group Strategy Eurobank, Horia Ciorcilă - Preşedintele Consiliului de Administrație al BT şi Ömer Tetik - Director General BT, semnatarii acordului dintre Banca Transilvania şi Eurobank Group, prin care BT va achiziționa acțiunile deținute la Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. și ERB Leasing IFN S.A

Banca Transilvania (BT) a semnat astazi cu banca greceasca Eurobank acordul de preluare a subsidiarei acesteia, Bancpost, tranzactie prin care banca din Cluj devine cea mai mai mare din Romania dupa valoarea activelor, depasind BCR.

BT avea la finalul lunii septembrie active de 55,1 miliarde lei, iar valoarea activelor preluate de la Bancpost se ridica la 11,6 miliarde lei, conform comunicatului BT, astfel ca dupa incheierea tranzactiei totalul activelor BT va ajunge la 66,7 miliarde lei.

BCR, cea mai mare banca din Romania, avea in septembrie active de 66,4 miliarde lei, asadar cu 0,3 miliarde lei mai putin decat detin cumulat BT si Bancpost.

BT ar putea prelua oficial titulatura de banca nr.1 din Romania abia in vara anului viitor, odata cu publicarea rezultatelor aferente primului semestru din 2018, in conditiile in care banca se asteapta sa incheie tranzactia Bancpost abia in trimestrul doi al anului viitor, dupa obtinerea aprobarilor de la BNR si Consiliul Concurentei.

Banca Transilvania ar putea sa-si consolideze pozitia de lider al sistemului bancar daca isi va mentine cresterea organica a activelor in urmatoarele trei trimestre, in timp ce BCR va continua tendinta inversa, de diminuare a expunerii in Romania.

Astfel, in ultimul an BT si-a majorat activele cu 6,1%, echivalentul a 3,1 miliarde lei, in timp ce activele BCR au scazut in aceeasi perioada cu 1,5%, echivalentul unui miliard de lei.

Comunicatul Bancii Transilvania

Banca Transilvania şi Eurobank Ergasias, acord pentru achiziționarea Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing

Banca Transilvania va achiziționa de la Eurobank Group acțiunile pe care le deține la Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. și ERB Leasing IFN S.A., cele două bănci ajungând la un acord în acest sens.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, declară: “Achiziționarea Bancpost este o oportunitate pentru BT datorită potențialului de integrare cu businessul nostru. Această achiziție completează strategia de creștere organică a Băncii Transilvania, consolidându-ne poziția pe piață. Suntem pregătiți să ne adaptăm responsabil noii dimensiuni BT şi noilor realități. Banca noastră va continua să sprijine antreprenorii români și economia locală, creând valoare adăugată pentru acționari, clienți şi echipă. Mulțumim reprezentanților Eurobank pentru sprijin, profesionalism și colaborare în contextul negocierii acestei tranzacții de importanță strategică pentru ambele părți.”

Stavros Ioannou, Director General Adjunct, Eurobank, afirmă: ”Odată cu vânzarea Bancpost și a societăților afiliate, Eurobank își îndeplinește ultima obligație de vânzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană. Consider că această tranzacție cu un partener de o reputație incontestabilă precum Banca Transilvania se realizează în interesul deplin al clienților, deponenților și angajaților Bancpost. Eurobank se va concentra pe dezvoltarea piețelor sale cheie. Aș dori să le mulțumesc tuturor colegilor din subsidiarele din România pentru colaborarea strânsă din toți acești ani, precum și partenerilor din BT pentru finalizarea cu succes a acestui demers.”

Banca Transilvania şi Bancpost vor continua să își desfășoare activitatea independent, până la primirea aprobărilor BNR şi ale Consiliului Concurenței, estimată în lunile următoare. Odată finalizată achiziția, BT va integra Bancpost în businessul său, cu sprijinul echipelor ambelor bănci.

Barclays Bank PLC a fost unicul consultant financiar al Băncii Transilvania pentru această tranzacție. PeliFilip a oferit consultanță juridică, iar Deloitte, consultanță financiară pentru aspecte contabile și de diligență. Mediobanca - Banca di Credito Finanziario S.p.A. și HSBC Bank Plc au fost consultanții financiari ai Eurobank pentru tranzacție, iar Shearman & Sterling LLP și Schoenherr şi Asociatii SCA au asigurat consultanța juridică.

Cu peste 13% cotă de piață şi active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua bancă din România. BT are peste 7.o00 de angajaţi, 2,2 milioane de clienţi, lider de piață în domeniul cardurilor şi aproximativ 500 de sedii. Povestea băncii început acum aproape 24 de ani, în Cluj-Napoca, cu o echipă formată din 13 persoane. Este prima bancă din România cotată la Bursa de Valori Bucureşti şi unul dintre cele mai puternice branduri româneşti.

Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor din România, cu aproape 3% din piață şi active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro). Echipa sa cuprinde peste 2.000 de angajați, iar rețeaua, aproximativ 150 de sedii. Peste 1 milion de clienți lucrează cu Bancpost.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii