BANCI | Ultima Ora

Banca Centrala Europeana (BCE) a acordat bancilor europene un volum urias de credite, de aproape 500 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-21 14:29

Băncile au împrumutat miercuri 489 miliarde euro de la BCE, prin prima ofertă de fonduri pe trei ani, iar accesarea de finanţare peste aşteptări creşte optimismul că se va putea evita o criză a creditelor.

Euro a urcat la maximul ultimei săptămâni faţă de dolar, în timp ce cotaţiile acţiunilor au crescut, după ce rezultatele peste aşteptări ale licitaţiei organizate de BCE au susţinut apetitul de risc.

Împrumuturile pe trei ani reprezintă cea mai recentă încercare a BCE de a rezolva problemele din zona euro.

Banca europeană speră că finanţarea fără limite, foarte ieftină şi pe termen lung va avea o gamă largă de efecte benefice, între care consolidarea încrederii în bănci, reducerea pericolului unei crize a creditelor şi posibila achiziţie de către instituţiile financiare de obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei.

În loc de o dobândă fixă, împrumuturile pe trei ani au fost oferite la media dobânzii BCE pentru următorii trei ani. În prezent, dobânda de politică monetară se află la nivelul minim record de 1%.

Pentru unele bănci, fondurile ar putea fi cu până la 3 puncte procentuale mai ieftine decât ar obţine pe piaţa financiară. În cadrul programului pe trei ani, băncile au putut refinanţa împrumuturi luate de la BCE în octombrie pe perioadă mai scurtă şi vor putea returna banii după numai un an dacă doresc.

Un alt factor care a susţinut cererea este dependenaţa ridicată a băncilor de fonduri de la BCE. În raportul de stabilitate financiară, publicat luni, BCE a avertizat că această dependenţă ar putea fi dificil de tratat.

Băncile din zona euro şi-au majorat de aproape patru ori împrumuturile de la BCE începând din iunie, la 150 miliarde de euro, în timp ce băncile din Spania şi Italia atrag fiecare peste 100 miliarde de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii