BANCI | Ultima Ora

Avocatul Piperea pierde definitiv procesul cu bancile privind creditele in franci elvetieni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-21 19:52

Avocatul Gheorghe Piperea si asociatia sa, Parakletos, sustinuti de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au pierdut definitiv la instanta suprema, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, procesul cu sapte banci pe care le-a acuzat ca au acordat credite in franci elvetieni (CHF) cu rea-credinta, pentru a profita de deprecierea semnificativa a leului fata de franc dupa criza financiara din 2008, ceea ce a determinat dublarea ratelor lunare.

Piperea a cerut judecatorilor sa oblige bancile sa converteasca in lei imprumuturile in CHF la cursul din data acordarii acestora, inca o data mai mic decat in prezent, ceea ce ar fi determinat injumatatirea ratelor lunare la credite.

Judecatorii primelor instante, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti, au respins insa pretentia lui Piperea, sustinut la proces de ANPC, motivand ca legea, si anume Codul Civil, spune ca un imprumut in valuta trebuie rambursat in aceeasi moneda, indiferent de evolutia cursului de schimb, conform principiului nominalismului monetar consfintit in vechiul Cod Civil al lui Cuza inca de la 1864.

Nominalismul monetar este un principiu legal valabil nu doar in Romania, ci si la nivel european, conform jurisprudentei Curtii Europene de Justitie, au mai precizat judecatorii.

Decizia primei instante a fost contestata de Piperea de doua ori la curtea suprema, de fiecare data fara succes, lovitura de gratie fiind primita astazi:

"Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă ASOCIAŢIA PARAKLETOS împotriva deciziei civile nr. 406/A din 20 februarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, în contradictoriu cu intimatele-pârâte First Bank (fostă SC Piraeus Bank Romania SA), Banca Naţională a României, Banca Transilvania SA, SC Garanti Bank SA, SC Banca Românească SA - Membră a Grupului National Bank Of Greece prin I.K. Rokas & Partners - Constantinescu, Radu & Ionescu, SC Credit Europe Ipotecar IFN SA, SC OTP Bank Romania SA şi Raiffeisen Bank SA şi intimata-intervenientă Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor. Obligă recurenta la plata cheltuielilor de judecată în sumă de: 27.592,86 lei în favoarea intimatei First Bank, 27.776,98 lei în favoarea intimatei Banca Transilvania SA, 13.860,53 lei în favoarea intimatei SC Garanti Bank SA, 16.564,44 lei în favoarea intimatei SC Banca Românească SA, 13.806,98 lei în favoarea intimatei SC Credit Europe Ipotecar IFN SA, 8.176,54 lei în favoarea intimatei SC OTP Bank Romania SA, 13.888,79 lei în favoarea intimatei Raiffeisen Bank SA. Definitivă."

Piperea si asociatia sa vor fi nevoiti sa plateasca celor sapte banci impotriva carora au pierdut procesul cheltuieli de judecata in valoare totala de 121.662 de lei, peste 25.000 de euro.

Piperea a deschis numeroase procese individuale si colective impotriva bancilor, in care a cerut conversia creditelor din CHF in lei la cursul istoric, dar fara succes.

A ajuns cu acest caz si la Curtea Europeana de Justitie, dar degeaba, intrucat aceasta a ajuns la concluzia ca imprumuturile in CHF sau alte valute trebuie achitate in moneda in care au fost acordate. (vezi aici detalii)

Vazand ca nu-i poate convinge pe judecatori sa incalce legea, Piperea s-a gandit sa faca o lege noua, care sa oblige bancile sa converteasca imprumuturile in franci la cursul istoric.

Cu sprijinul fostului senator PNL, mutat ulterior la ALDE,  iar acum la PSD, Daniel Zamfir, el a scris o lege in acest sens, adoptata fulgerator de parlamentarii care sperau la mai multe voturi de la potentialii beneficiari ai legii, lege care insa a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala.

Piperea, cu sprijinul senatorului traseist Daniel Zamfir, este si initiatorul legii privind darea in plata, amendata de doua ori de catre Curtea Constitutionala (vezi aici detalii).

 

Taguri: comision retragere bani bancomat (ATM)  procese  aplicatie mobile banking  curs BNR  Easy Credit  BT Pay  

Comentarii

??????
?
https://www.national.ro/ ,,Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României." Cum ați comenta despre retrimiterea la parlament a unei legi, inițiată de Liviu Dragnea, Șerban Nicolae, Teodorovici, deci de PSD, declarată constituțională de către judecătorii CCR, în condițiile în care legea stabilește în mod clar promulgarea legii, ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Doar 5 banci au ramas fara plati instant in lei

Numarul bancilor la care se pot face plati si transferuri instant in lei (banii ajung in cateva secunde) a ajuns la 18, conform datelor Transfond. Ultimele banci care au implementat acest serviciu sunt Unicredit si Revolut, precum si institutia nebancara Smith&Smith, prima detalii

Ratingul Garanti BBVA a fost imbunatatit

Garanti BBVA România (GBR) anunță că agenția internațională de rating Fitch Ratings a revizuit în creştere Ratingul pentru Datorii pe Termen Lung (IDR) al băncii la ´BB´ de la ´BB-´ cu Perspectivă Stabilă, conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Bancile au facut un profit record

Sistemul bancar romanesc a obtinut un nou profit record in cel de-al treilea trimestru al anului, de aproximativ 11,8 miliarde lei, in crestere anuala cu 9%, echivalentul a 1 miliard de lei, conform calculelor facute dupa indicatorii publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cu detalii

Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii