BANCI | Ultima Ora

Auditorii au dezvaluit dezastrul de la banca bulgareasca KTB: doua treimi din active, adica 2,1 miliarde euro, sunt pierderi; doar 13% din totalul creditelor au garantii valide

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-22 17:14

Banca Nationala a Bulgariei (BNB) a facut public raportul auditorilor celei de-a patra banci ca marime din tara, Coporate Commercial Bank (KTB), inchisa din 20 iunie dupa un atac al deponentilor, speriati de zvonurile privind problemele pe care le-ar avea banca, din cauza modului defectuos in care a fost condusa si administrata de catre actionarul majoritar, omul de afaceri Tsvetan  Vassilev.

Zvonuri care s-au dovedit intemeiate, intrucat acesta a fost acuzat ulterior de frauda si a fugit din tara, predandu-se in final autoritatilor din Serbia, care urmeaza sa decida extradarea sa in Bulgaria.

Iminentul faliment al KTB ar putea provoca si demisia guvernatorului bancii centrale a Bulgariei, acuzat de supravegherea neadecvata a bancii de catre reprezentantii partidului care a castigat alegerile, GERD.

Intre timp, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Bulgariei, intrucat aceasta nu a respectat legislatia europeana privind despagubirea deponentilor in termen de maxim 25 de zile de la indisponibilitatea depozitelor. (Vezi aici detalii)

Ce au descoperit auditorii la KTB

Activele KTB se ridica la 3,4 miliarde euro, din care nu mai putin de 2,1 miliarde euro, adica in jur de doua treimi, sunt credite neperformante, adica pierderi, arata raportul de audit. Pierderile sunt mai mari decat capitalul bancii, astfel incat aceasta trebuie lichidata, conform legislatiei in vigoare. BNB a precizat insa ca Parlamentul ar putea modifica legislatia daca va considera oportuna salvarea bancii cu fonduri publice.

Pe baza raportului prezentat de auditori, banca nationala a Bulgariei a ajuns la urmatoarele concluzii:

Conducerea băncii nu a urmat practici bancare prudente și conservatoare. Multe omisiuni s-au descoperit după ce banca a fost plasata sub supraveghere specială, precum:

- În procesul de creditare nu s-au făcut verificări detaliate ale solicitanților de credite, cu analize incomplete ale planurilor de afaceri și estimările pentru proiectele care vor fi finanțate.

- Nu a existat nici un control asupra stabilirii și supravegherii continue a colateralelor. Auditul a indicat că un număr semnificativ de elemente colaterale au fost stabilite cu omisiuni sau au fost inexistente, care le-a facut imposibil de valorificat. Rata de acoperire cu garantii valide a portofoliului de credite al băncii este în jur de 13 la sută.

- Nu există o supraveghere continuă și control asupra afacerilor debitorilor și utilizarea creditelor acordate. Împrumuturile au fost în mod repetat renegociate, fara dovezi de fundamentare a acestei nevoi.

- Documentația din dosarele de credit nu este menținută într-un mod care să permită băncii să gestioneze creanțele astfel încât să se obțină beneficii economice de pe urma acesteia.

- Banca a urmat, neconventional pentru sistemul bancar, practici de afaceri greșite, prin efectuarea unor operațiuni complexe, cu scopul de a ascunde natura contractelor și tranzacțiilor. Un astfel de exemplu este creditarea intermediata de "vehicule cu destinație specială" (SPV-Special Purpose Vehicles) si companiilor tip holding, în scopul de a finanța cumpărarea de active, care nu este compatibilă cu practicile bancare solide.

- Rapoartele financiare și de supraveghere transmise de către conducerea băncii Direcției Supraveghere Bancară din BNB înainte ca banca sa fie plasata sub supraveghere specială au fost false și înșelătoare.

Pentru motivele de mai sus, BNB va trimite rapoartele auditorilor financiari în atenția Biroului Procuraturii din Sofia.

Consiliul guvernatorilor BNB a cerut celor care se ocupa de conservarea KTB sa efectueze rapoartele contabile ale bancii conform standardelor IFRS pana la 31.10.2014 si să depună la BNB rapoartele de supraveghere relevante necesare pentru adoptarea deciziilor prevăzute în Legea privind instituțiile de credit.

Alte soluții, cum ar fi restructurarea și / sau de salvarea KTB, vor fi posibile numai în cazul în care Adunarea Națională, în cadrul competențelor sale, ar considera ca fiind oportun și ar adopta imediat modificări și completări la legislația în vigoare, inclusiv cu privire la furnizarea de resursele necesare.

Pentru a sprijini activitatea membrilor Parlamentului ș a lua o decizie informată cu privire la cazul KTB, pe 27.10.2014, în prima zi lucrătoare a  Adunarii Naționale, Consiliul guvernatorilor BNB va prezenta informații cu privire la evenimentele și toate deciziile luate de către BNB in cazul Grupului KTB incepand cu 20 iunie 2014 (ziua în care KTB a fost pus sub supraveghere specială) până în prezent.

Vezi aici comunicatul Bancii Nationale a Bulgariei

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii