ASIGURARI | Ultima Ora

ASF a cerut firmelor de asigurari sa-si modifice modul de calcul al tarifelor la asigurarea auto obligatorie (RCA), dupa ce a descoperit abateri de la normele actuariale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-24 15:27

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ca societățile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa și Euroins să reanalizeze metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare și bazele de date utilizate pentru calcule, se arata intr-un comunicat al ASF, in care se mai precizeaza urmatoarele:

Toate aceste obligații au fost stabilite pe baza concluziilor acțiunilor de control inopinat desfășurate în ultimele luni la asigurătorii autorizați să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceștia respectă cerințele privind fundamentarea și calculul tarifelor de primă, stabilite prin Norma 23/2014. În cazul societăților Carpatica Asig și City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate.

Concluzia de ansamblu a controlului a fost că societățile de asigurare respectă principiile actuariale general acceptate. Totuși, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenței daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea și corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial.

Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit în sarcina asigurătorilor ca în termen de 30 de zile să remedieze deficiențele identificate.

Din noile notificări privind primele RCA va trebui să rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de primă finale, prezentarea distinctă a procedurilor efectuate de actuarii societăților de asigurare pentru verificarea calității, corectitudinii și completitudinii datelor folosite, prezentarea distinctă a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene și, nu în ultimul rând, prezentarea unei comparații între noile tarife notificate și tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.

Totodată, Consiliul a decis transmiterea către Grupul de lucru pentru revizuirea legislației privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului în care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizării unor încărcări suplimentare și interzicerea aplicării unor coeficienți de ajustare suplimentari. Un alt set de propuneri vizează noi cerințe privind elaborarea notelor de fundamentare a tarifelor pe care asigurătorii trebuie să le transmită către ASF.

Acțiunea de control al asigurătorilor care operează pe piața RCA face parte din planul de măsuri pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung urmărit de ASF în vederea stabilizării pieței și a protejării intereselor consumatorilor.

Potrivit raportărilor transmise de societățile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluției tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru polițe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane și transport de persoane, înregistra o creștere de 42% față de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creșterea a fost de 61%.

În particular, dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor, și cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane. Mai multe detalii găsiți aici.

Menționăm că, potrivit articolului 21 din Directiva europeană nr. 138/2009 (Solvency II), coroborat cu articolul 181, nivelurile primelor RCA nu sunt supuse aprobării prealabile sau notificării sistemice către ASF.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii