BANCI | Opinie

ARB acuza ANPC de abuz si prejudicii grave de imagine aduse sistemului bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-05-23 07:29

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) acuza Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) de prejudicii grave de imagine aduse sistemului bancar prin sanctionarea bancilor pentru modul de calcul al ratelor la credite, conform unui comcunicat al ARB:

Poziția Asociației Române a Băncilor privind inițiativa ANPC de sancționare a băncilor privind modalitatea de rambursare a creditelor

Asociația Română a Băncilor (ARB) se raliază demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenție încheiate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Comunitatea bancară analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăți și tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar.

Defăimarea instituțiilor de credit prin afirmații eronate și calomnioase reprezintă un abuz și apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spațiul public. În acest context, considerăm necesar ca instituțiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate.

Afirmațiile președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sunt false, exprimate cu rea credință și dezinformează consumatorii, comportamentul abuziv al acestuia conducând la afectarea nefondată a relațiilor și a încrederii consumatorilor în bănci.

Acest tip de comportament și informațiile eronate lansate în spațiul public, care cataloghează drept ″practici comerciale înșelătoare″ o metodă legală de calcul a dobânzii folosită în întreaga lume, ridică semne de întrebare cu privire la profesionalismul unor angajați ai instituției publice.

Atragem atenția, încă o dată, că băncile respectă prevederile legale specifice, atât în ceea ce privește informarea corectă și completă a consumatorilor, cât și în ceea ce privește modalitatea de rambursare a creditelor.

Conform legislației în vigoare, OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, băncile informează clienții cu privire la caracteristicile produsului, inclusiv la costurile totale încă din faza pre-contractuală, condițiile fiind similare pentru toți consumatorii din Uniunea Europeană.

Rambursarea creditelor se poate face fie prin rate egale (anuități), fie prin rate descrescătoare, iar consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare.

Clienții pot schimba opțiunea de plată pe parcursul derulării contractului de credit.

Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic și juridic consacrat la nivel mondial, și anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei.

Principiul vehiculat de ANPC privind plata în rate egale a principalului și a dobânzii creditului nu este viabil economic și nici posibil matematic.

Creșterea efortului financiar al clientului nu este cauzata de modul de calcul al ratei lunare de plată și nici de faptul că face o rambursare în rate lunare egale, ambele aspecte fiind în acord cu legea, ci este determinata de evoluția contextului macroeconomic local și global.

Menționăm că rata creditelor performante reprezintă 97,27% din totalul portofoliilor de credite, evoluția fiind una pozitivă.

În același timp, băncile procedează cu bună credință la restructurarea creditelor clienților aflați în dificultate, în conformitate cu cadrul legislativ, în condițiile în care există o întreagă paletă de măsuri care se aplică cazurilor individuale.

Taguri: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  credite noi  banca  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii