BANCI | Ultima Ora

Adrian Vasilescu: BNR nu are atributii legislative pentru a ajuta bancile in cazul prevederilor din Codul Civil

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-21 13:03

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala va analiza cererea Asociatiei Romane a Bancilor de a ajuta bancile in vederea modificarii unui articol din Codul de procedura civila privind clauzele abuzive din contractele de credit, insa a subliniat ca BNR nu are atributii legislative ci doar de reglementare a sistemului bancar.

„Vom analiza cererea ARB, insa BNR nu are atributii legislative, nu poate emite sau modifica legi decat in ceea ce priveste reglementarea sistemului bancar”, a precizat Vasilescu.

Presa a relatat ca ARB a trimis o scrisoare BNR in care cere ajutorul cu privire la un articol din Legea 76/2012 care permite judecatorilor sa oblige bancile ca in cazul descoperirii unei prevederi dintr-un contract de credit considerata abuziva, sa elimite respectiva prevedere din toate contractele de credit. Ceea ce, sustine ARB, ar prejudicia sistemul bancar cu peste 600 de milioane de euro anual.

„Băncile nu doar că nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate să şi ramburseze tuturor clienţilor respectivele costuri percepute în trecut“, se arată într-o scrisoare transmisă Băncii Naţionale.
ARB admite ca ar putea exista erori izolate in practica unor banci in trecut, dar consideră că instanţele nu sunt pregătite să aprecieze just clauzele din contracte.

In ultimul timp s-au inmultit cazurile in care clientii au dat unele banci in judecata acuzandu-le de clauze abuzive in contractele de credit, mai ales in cazul comisioanelor aferente unui credit, iar in o serie de cauze instantele de judecata au dat dreptate clientilor, obligand bancile sa le acorde despagubiri, respectiv sa le inapoieze contravaloarea comisioanelor apreciate ca fiind abuzive.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii