BANCI | Opinie

Adrian Vasilescu, BNR: O inflatie de 5% este mica fata de 300% in anii '90

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-09 09:17

Adrian Vasilescu (foto), consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), consideră că o inflaţie de 5% este mică pentru România, in comparatie cu cresteri de preturi de 30% sau chiar de 300% in anii 90.

'În perioada tranziţiei, mai ales în anii '90 când România se confrunta cu inflaţie foarte mare, în '93 am avut o inflaţie de 300%, exista indicatorul indexare. Venea inflaţia, indexam salariile, pensiile. Acum inflaţia este mai mică. 300%, 200% sunt cifre care au intrat în istorie. Practic 5% pe an este o inflaţie mică pentru România. Am avut ani cu 30% inflaţie pe lună. Ultima inflaţie cu 30% pe lună a fost în martie 1997. De atunci a tot scăzut, am ajuns la inflaţie cu o cifră şi la inflaţia cu 2%. Să sperăm că în a doua parte a anului viitor se îndreaptă lucrurile şi inflaţia revine la nivelurile din vara acestui an. (...) La noi salariile sunt mici pentru că productivitatea este mică. Cererea agregată negativă este un rău necesar pentru că mai ţine în frâu inflaţia. Comercianţii chiar dacă şi-ar dori din suflet să ridice preţurile nu pot să o facă', a spus Vasilescu, citat de Agerpres.

'Inflatia inseamna ca ai nevoie de mai mulţi bani pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de mărfuri. Atunci când vorbim de bunăstare, în primul rând ne uităm la inflaţie. Bineînţeles, în primul rând ne uităm la PIB, pentru că PIB-ul aduce bunăstare, ne uităm la calitatea forţei de muncă, ne uităm la mulţi indicatori. Inflaţia este un indicator pentru starea de spirit a populaţiei şi pentru bunăstare. Dacă punem în balanţă inflaţia şi preţurile trebuie să înţelegem că inflaţia, potrivit definiţiei acceptate pe plan mondial, înseamnă creşterea generalizată a preţurilor de consum, deci o medie a tuturor preţurilor, iar la noi cade bine acest îndemn de a fi atenţi la preţuri pentru că vedem că din mii şi mii de preţuri facem inflaţie prin creşterea câtorva', a mai spus consilierul guvernatorului.

'Cert este că există continuu fluctuaţii. La urma urmei dacă ne uităm în urmă anul acesta, nu una, nu două, dar trei luni mai devreme am ajuns la o cifră de inflaţie mai mică decât a multor ţări din zona euro', a explicat Vasilescu.

Proiecţia curentă a BNR plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 5,1% la sfârşitul anului 2012 şi la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite în sus cu 1,9 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii