BANCI | Analiza

Activele bancilor romanesti au crescut cu doar 1 miliard de euro in ultimii 6 ani, dupa ce in 2008 bancile straine au inundat tara cu 40 de miliarde de euro intr-un singur an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-31 00:18

In 2008, cand Statele Unite erau deja in criza, iar undele de soc incepeau sa se resimta si in Europa de vest, bancile straine, in special cele austriece si grecesti, carora li s-au alaturat francezii de la BRD, inundau Romania, proaspat admisa in Uniunea Europeana, cu nu mai putin de 40 de miliarde de euro intr-un singur an, marea majoritate sub forma de credite imobiliare si de consum.

Cand criza s-a abatut asupra noastra, aterizarea nu putea sa fie decat foarte dura, in aceste conditii, iar salvarea tarii de la faliment de catre FMI a fost inevitabila.

Bula bancara din Romania din anul dinaintea crizei a insemnat aproape o dublare a activelor intr-un singur an, la 81,4 miliarde euro, de la sub 42 miliarde euro la sfarsitul lui 2007, an in care a avut loc, de asemenea, o revarsare masiva de lichiditati aduse de bancile straine, provocand si un balon imobiliar.

Comparativ, Bulgaria a avut in 2008 o crestere a activelor bancare de numai 17,7%, echivalentul a 5,3 miliarde euro, iar Polonia de numai 12%, echivalentul a 27,3 miliarde euro.

Insa nu doar in Romania ci si in alte mari tari europene euforia economica isi facea de cap. In Franta, de exemplu, activele bancare au urcat cu aproape 15% in 2008, echivalentul a aproape 1 trilion de euro (912 miliarde euro, mai exact), ceea ce reprezinta o crestere exagerata chiar si pentru a doua tara europeana.

Euforia bancara din cei doi ani de dupa aderare a produs mai intai o aterizare dura a economiei, producand multe credite neperformante, dupa care a urmat o reparare a bilanturilor bancilor, proces care continua chiar si in acest an, cand cresterea economica s-a reluat la niveluri destul de ridicate, de peste 3% pe an.

In aceste conditii, activele bancare au crescut cu sub un miliard de euro in ultimii 6 ani.

Comparativ, tari care nu a avut o aterizare dura a economiei dupa criza au avut o crestere a activelor bancare in ultimii ani. In Polonia, de exemplu, activele bancare au avansat cu peste 10 miliarde de euro in ultimii 6 ani, de la 254 miliarde euro in 2008 la 360 de miliarde in 2014.

Chiar si in Bulgaria, activele bancare au crescut in ultimii 6 ani de la 35,5 miliarde euro la aproape 44 miliarde euro in 2014.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii