BURSA | Analiza

Actiunile Erste Bank se prabusesc la Bursa din Bucuresti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-14 08:44

Acţiunile Erste Bank (EBS) au atras cea mai mare lichiditate în şedinţa de joi, de 1,49 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 14,92%, la 53,60 lei.

"Evoluţia Erste pe BVB a fost în ton cu cea de la Viena, unde a fost o cădere destul de mare. Probabil că pe piaţa austriacă s-a luat o decizie de vânzare, ceea ce automat a ajustat cotaţia şi la Bucureşti", a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Evoluţia negativă a pieţelor externe a dus sectorul societăţilor de investiţii (SIF) cu peste 6% mai jos în şedinţa de joi a Bursei de la Bucureşti, iar brokerii sunt de părere că indicii ar putea retesta minimele din octombrie, în condiţiile ultimelor evoluţii macroeconomice.

În şedinţa de tranzacţionare de joi, lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a coborât cu 24%, la 12,8 milioane lei (3,36 milioane euro), comparativ cu cea consemnată în şedinţa precedentă, de 16,74 milioane lei.

"Unul dintre motivele scăderilor agresive de joi pe BVB a fost evoluţia negativă a pieţei americane, tendinţă care s-a propagat şi pe bursele europene, unde am văzut că îngrijorările sunt din ce în ce mai mari", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

"La noi, cotaţiile nu au rezistat la nivelurile la care ajunseseră după ultima revenire, iar volumele nu au fost foarte mari, ceea ce sugerează că nu au mai apărut acei cumpărători agresivi pe SIF-uri, care au dus la o revenire atât de spectaculoasă", a adăugat Necula.

Problemele tehnice ale unui distribuitor de internet au îngreunat pentru scurt timp tranzacţionarea

Mai mulţi intermediari au întâmpinat dificultăţi în a accesa platforma BVB, în prima parte a şedinţei, din cauza unor probleme apărute în reţeaua unui distribuitor de internet.

"A fost o problemă temporară cu unul dintre distribuitorii de internet, însă nu a fost de natură să afecteze activitatea Bursei, deoarece au existat soluţii de rezervă care au fost folosite în acest sens", a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, preşedintele-director general al Bursei de Valori Bucureşti.

Brokerii au confirmat că a fost o problemă cu unul dintre distribuitorii de internet şi, din această cauză, cei care foloseau acest distribuitor şi nu aveau unul secundar au avut dificultăţi în a accesa sistemul de tranzacţionare.

Societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) care operează pe platforma Bursei sunt obligate să aibă un sistem de rezervă (back-up) pentru serviciile de internet, adică un al doilea furnizor.

Indicii ar putea retesta minimele din octombrie

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 2,80%, până la 3.065,32 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a coborât cu 4,99%, până la 2.238,62 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 6,18%, până la 14.112,71 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborât cu 4,93%, ajungând la 6.714,48 puncte.

"La BET-FI nu s-a confirmat acel suport în jurul nivelului de 15.000 de puncte, iar din perspectiva analizei tehnice calea este deschisă pentru o retestare a minimelor", apreciază Gabriel Necula.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,95%, până la 297,48 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a coborât cu 4,46%, până la 378,72 puncte.

Datele macroeconomice slabe au readus temerile pe bursele externe

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a comprimat în al treilea trimestru peste aşteptările analiştilor, confirmând intrarea în cea mai gravă recesiune din ultimii 12 ani, în contextul în care criza economică globală a afectat exporturile.

În acelaşi timp, preţul petrolului tranzacţionat pe piaţa londoneză a scăzut joi la 50,60 dolari/baril, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a revizuit în scădere estimările privind cererea mondială de petrol.

În Statele Unite, datele macroeconomice au continuat să se înrăutăţească. Astfel, numărul americanilor care au înaintat cereri de ajutor de şomaj a crescut săptămîna trecută la 516.000, cel mai mare nivel din septembrie 2001, potrivit unor rapoarte ale Departamentului Muncii.

În acest context, pieţe europene aveau o evoluţie divergentă la ora închiderii Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, scădea cu 0,51%, până la 4.160,5 puncte, în vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, câştiga 0,91%, până la nivelul de 3.263,42 puncte. Indicele pieţei din Frankfurt, DAX, urca cu 0,67%, până la 4.651,99 puncte.

SIF Oltenia şi SIF Moldova, lovite puternic în urma ordonanţelor CNVM

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a transmis joi Bursei două ordonanţe prin care îl obligau pe omul de afaceri Cătălin Chelu, alături de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat la SIF Moldova şi SIF Oltenia, să îşi reducă participaţiile la 1% din capitalul social la cele două SIF-uri, conform legislaţiei pieţei de capital.

Acţiunile Erste Bank (EBS) au atras cea mai mare lichiditate în şedinţa de joi, de 1,49 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 14,92%, la 53,60 lei, în timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat cu 7,24%, până la cotaţia de 0,705 lei, în urma unor schimburi de 1,36 milioane lei.

"Evoluţia Erste pe BVB a fost în ton cu cea de la Viena, unde a fost o cădere destul de mare. Probabil că pe piaţa austriacă s-a luat o decizie de vânzare, ceea ce automat a ajustat cotaţia şi la Bucureşti", a explicat Necula.

Acţiunile Petrom (SNP)s-au ieftinit cu 4,71%, la preţul de 0,182 lei, pe o lichiditate de 944.500 lei, în vreme ce tranzacţiile cu acţiuni SIF Transilvania (SIF3) au însumat 901.200 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 6,02%, până la 0,328 lei.

Preţul titlurilor SIF Moldova (SIF2) a coborât cu 7,58%, ajungând la 0,61 lei, pe fondul unor schimburi de 751.100 lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au atras o lichiditate de 750.800 lei şi s-au depreciat cu 5,93%, până la 0,635 lei.

Schimburile cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4) au totalizat 721.400 lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 4,65%, până la 0,615 lei, în timp ce acţiunile Transgaz (TGN) au pierdut 3,70%, ajungând la 130 lei, pe o lichiditate de 570.500 lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) s-au ieftinit cu 4,60%, la preţul de 8,30 lei, pe o lichiditate de 429.200 lei, în vreme ce tranzacţiile cu acţiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au însumat 325.100 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 6,38%, până la 0,022 lei.

Titlurile Impact Bucureşti (IMP) au avut o nouă şedinţă de apreciere, până la limita maximă de variaţie de 15%, la cotaţia de 0,0494 lei, în urma unor schimburi de 190.036 lei.

"La Impact înclin să cred că sunt speculaţii, la fel ca la Azomureş şi Amonil în trecut, pentru că, odată ce se vede o astfel de evoluţie foarte bună, se antrenează şi mai mulţi speculatori. Totuşi, la un moment dat se va sparge această bulă", a mai spus brokerul de la Prime Transaction.

Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix, joi au fost transferate 3.418 de obligaţiuni emise de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (IBRD09), la un preţ egal cu 92,05% din valoarea nominală a bondurilor, de 1.000 lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii