BANCI | Analiza

Accesul la finantare si insolventa au devenit probleme mult mai putin presante pentru firme decat fiscalitatea ridicata, arata un sondaj BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-02 16:48

Accesul al finantare este cea mai putin presanta problema a firmelor romanesti (IMM-uri si mari companii), acestea confruntandu-se in primul rand cu nivelul ridicat al fiscalitatii, cu concurenta si lipsa cererii, rezulta dintr-un sondaj realizat de BNR. Interesant este ca, in acelasi timp, insolventa a devenit cea mai mica problema a companiilor.

Doar 16% dintre firme declara ca accesul la finantare este o problema presanta pentru ele, in timp ce aproape 70% apreciaza ca obtinerea unui credit este o problema putin presanta.

La polul opus, peste 70% dintre firme spun ca nivelul fiscalitatii este cea mai mare problema pentru ele, urmata de concurenta (50%), lipsa cererii (peste 40%), costurile si disciplina platilor (30%), reglementarile (20%), iar de insolventa se mai plang doar 15% dintre firme.

Alte concluzii ale sondajului

 Potrivit companiilor, principalii indicatori financiari au înregistrat o evoluţie eterogenă în perioada investigată, cifrele fiind apropiate ca valori celor înregistrate în exercițiul anterior (aprilie – septembrie 2014).

 Firmele declară că problemele presante cu care s-au confruntat în trecut se mențin și pentru perioada investigată. Fiscalitatea, concurenţa şi lipsa cererii se menţin, în această ordine, în clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme.

Ponderea companiilor care au declarat că accesul la finanţare reprezintă o problemă presantă a rămas neschimbată (16 la sută dintre firme).

Ponderea companiilor cu credite este superioară ponderii companiilor fără credite din punct de vedere al considerării accesului la finanţare ca fiind o problemă presantă (20 la sută, respectiv 13 la sută).








Creditele de investitii au devenit surse de finantare mai importante decat creditele de trezorerie







Creditele de investitii au devenit surse de finantare mai importante decat creditele de trezorerie

 Majoritatea firmelor (62 la sută) a raportat că nu au solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada octombrie 2014 – martie 2015.

 Similar exerciţiului precedent, pentru perioada octombrie 2014 – martie 2015, rezultatele cu privire la dificultăţile majore întâmpinate în accesarea finanțării de la bănci şi/sau IFN se menţin.

Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanţare sunt: cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale.

 Companiile continuă să se bazeze preponderent pe finanțarea internă. 44 la sută dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanțare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referință (35 la sută din firmele în această situație).








Valoarea si tipul garantiilor solicitate de banci raman principala problema pentru firme in contractarea unei finantari







Valoarea si tipul garantiilor solicitate de banci raman principala problema pentru firme in contractarea unei finantari

 Companiile au declarat majoritar că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară: 64 la sută dintre firme nu ar lua un credit în lei și 68 la sută dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost.

 Majoritatea companiilor cu credite în monedă naţională se finanțează cu o rată a dobânzii între 4 și 8 la sută (55 la sută dintre companiile cu credite în lei) și majoritatea companiilor cu credite în euro au o rată medie a dobânzii între 2 la sută şi 6 la sută (68 la sută dintre companiile cu credite în euro)

 Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, dar cunoaște o îmbunătățire comparativ cu exercițiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 și 3 puncte procentuale a ratei
dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un șoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere.

 Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut. Se observă o creştere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 – martie 2015, faţă de semestrul precedent.

(1) Eşantionul utilizat în Sondajul FCNEF conţine circa 10.500 de companii nefinanciare, este reprezentativ la nivel naţional şi regional, iar extragerea companiilor incluse în sondaj este realizată prin procedee statistice specifice cu respectarea criteriilor privind i) clasa de mărime a companiei (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii şi corporaţii), ii) sectorul de activitate (conform CAEN Rev. 2) şi iii) regiuni de dezvoltare.

Vezi aici sondajul BNR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii