BANCI | Ultima Ora

Uzina Dacia suspenda din nou productia, timp de doua saptamani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-26 08:21

Uzina de automobile Dacia îşi suspendă din nou producţia, începând de luni, angajaţii fiind trimişi în vacanţă forţată timp de două săptămîni, informează corespondentul NewsIn.

Administraţia a anunţat că Dacia îşi suspendă producţia în perioada 26 ianuarie – 8 februarie 2009 ca urmare a scăderii dramatice şi continue a pieţelor auto, în special a celei din România.

Producţia urmează să fie reluată începând cu data de 9 februarie, iar muncitorii care vor rămîne acasă, în şomaj tehnic, vor fi plătiţi cu 85% din salariul individual brut, aşa cum prevede Contractul colectiv de muncă Dacia pe 2008.

În comunicatul remis de uzina de la Mioveni se afirmă că piaţa de vehicule noi din România este asfixiată de comerţul cu vehicule de mâna a doua provenite din import. În decembrie 2008, înmatriculările de vehicule vechi importate au atins nivelul de 54.712 de unităţi, în creştere cu 471% faţă de luna decembrie 2007, iar la nivelul anului 2008 au fost înmatriculate 300.891 de maşini de ocazie de import. Practic, începând cu noiembrie 2008, pentru fiecare vehicul nou comercializat în România, au fost înmatriculate trei vehicule de ocazie.

De asemenea, oficialii uzinei de la Mioveni au precizat că 300 de contracte pe perioadă determinată care se termină la sfârşitul lunii ianuarie nu vor mai fi reînnoite.

Uzina Dacia şi-a întrerupt producţia de mai multe ori în ultimele luni, ca urmare a scăderii pieţelor auto. Angajaţii uzinei s-au aflat în şomaj tehnic în perioadele 30 - 31 octombrie, 13 - 14 noiembrie, 20 noiembrie - 7 decembrie, 11 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009 şi vor intra din nou în şomaj tehnic în perioada 26 ianuarie - 8 februarie.

Sistarea producţiei de la Dacia a afectat şi principalii furnizori ai uzinei. Astfel, aproape 230 de salariaţi de la producătorul de sârme, cabluri şi cablaje auto Leoni din Mioveni, furnizor Dacia, vor rămâne fără locuri de muncă deoarece compania a decis să închidă această fabrică, din cauza scăderii dramatice a comenzilor, urmând să fie menţinută unitatea productivă din Piteşti.

Compania Leoni a anunţat în urmă cu două săptămîni că îşi va ajusta producţia de la cele două unităţi productive din judeţul Argeş, pentru a se adapta la scăderea dramatică a cererii înregistrate în industria auto. Potrivit unui comunicat de presă remis de Leoni, compania trebuie să-şi reducă în consecinţă capacitatea de producţie din raţiuni de logistică şi randament şi ia în considerare închiderea fabricii din Mioveni pentru a putea păstra locurile de muncă existente în Piteşti. De asemenea, şi fabrica din Piteşti urmează să-şi ajusteze nivelul de producţie la cererea diminuată, prin măsuri de reducere temporară a forţei de muncă.

Procesul de închidere a fabricii din Leoni din Mioveni ar urma să fie finalizat cel târziu în iunie 2009. Până atunci, producţia, care deja s-a redus drastic în decembrie şi care s-a oprit la sfârşitul anului, nu ar mai fi reluată. Odată cu închiderea fabricii, cei aproximativ 230 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi conform planului de concediere colectivă. Contractele de muncă pe perioadă determinată ar urma să nu mai fie prelungite.

Potrivit liderilor Sindicatului Automobile Dacia (SAD), furnizorii Dacia sunt nevoiţi să-şi ajusteze programul de muncă în funcţie de cel al uzinei. Principalii furnizori pentru Dacia ai căror salariaţi sunt reprezentaţi de SAD sunt Leoni Mioveni, Leoni Piteşti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL şi A.S.I. (furnizor punţi).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii