BANCI | Ultima Ora

Ultimele prognoze FMI: Economia Romaniei va creste cu 1,6% in 2012 si cu 2% in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-17 10:32

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia României va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi de 2% în 2014, se arată în raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marţi.

Preţurile de consum din România ar urma să crească anul acesta la 4,6% şi să ajungă la 2,9% anul viitor, în timp ce rata şomajului se va situa în 2013 la 7% în 2013 şi va scădea la 6,9% în 2014.

Deficitul de cont curent va fi de 4,2% în 2013 şi de 4,5% în 2014.

În perspectiva anului 2018, FMI preconizează un avans al economiei de 3,5%.

Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea de creştere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, şi cere Europei o politică monetară agresivă în condiţiile în care redresarea zonei euro este în urma restului lumii, potrivit noului raport World Economic Outlook.

Este pentru a patra oară consecutiv când FMI reduce estimarea referitoare la evoluţia economiei globale, informează Bloomberg.

Fondul a modificat şi prognoza privind economia zonei euro, anticipând o contracţie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimată în ianuarie. Economia Franţei se va contracta, alături de cele ale Spaniei şi Italiei.

"Principala provocare rămâne în Europa, care trebuie să facă tot posibilul pentur creşterea cererii private", a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard. El a explicat că este nevoie de o politică monetară agresivă, respectiv întărirea sistemului financiar care nu este încă într-o formă grozavă.

FMI descrie o redresare economică în trei viteze, condusă de pieţe emergente, între care China, Statele Unite şi la urmă Europa, după lupta cu criza datoriilor care a necesitat susţinerea financiară a cinci ţări din regiune.

Principalul pericol imediat pentru economia mondială este recesiunea zonei euro, dar incapacitatea SUA şi Japoniei de a adopta planuri de reducere a datoriilor, pe termen mediu, va avea consecinţe, potrivit raportului.

Estimarea de creştere a economiei americane a fost redusă de la 2% la 1,9%, pentru a include impactul măsurilor automate de reducere a cheltuielilor. Avansul se va accelera însă la 3% în 2014, datorită redresării pieţei imobiliare, a îmbunătăţirii încrederii şi a măsurilor de stimulare ale Rezervei Federale.

Fondul a îmbunătăţit prognoza pentru creşterea economiei Japoniei în acest an de la 1,2% la 1,6%, datorită unui plan de stimulare a economiei. Pentru 2014 este anticipat un avans de 1,4%, dublu faţă de ritmul de 0,7% estimat în ianuarie.

Pentru economia mondială, FMI estimează în 2014 o creştere de 4%, cu 0,1 puncte sub cea prognozată în ianuarie.

În raport se mai arată că economiile avansate au evitat două mari pericole pentru redresarea globală, respectiv spargerea zonei euro şi aşa-numita prăpastie fiscală în SUA.

Fondul anticipează agravarea contracţiei economice în Italia în acest an, la 1,5%, de la 1% estimată în ianuarie. Pentru Spania instituţia prognozează un declin de 1,6%, cu 0,1 puncte mai mult. În cazul Franţei este aşteptată o scădere a PIB de 0,1%, faţă de avansul de 0,3% estimat în ianuarie.

FMI consideră că BCE poate reduce în continuare dobânda de politică monetară.

Pentru Germania, Fondul a menţinut estimarea pentru acest an la o creştere a PIB de 0,6%, sub ritmul de 0,9% consemnat anul trecut. Blanchard consideră că ritmul redus de creştere pune sub semnul întrebării capacitatea centrului zonei euro de a susţine periferia.

Prognoza pentru economia Chinei a fost redusă de la 8,2% la 8%, iar cea a Indiei de la 5,9% la 5,7%. În cazul Braziliei estimarea a fost revizuită de la 3,5% la 3%.

Inflaţia va rămâne sub control la nivel mondial, iar preţurile mărfurilor ar putea scădea cu 2% în acest an faţă de 2013, odată cu creşterea ofertei de materii prime, precum petrol şi cereale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii