BANCI | Analiza

UE examineaza posibilitatea protejarii mai eficiente a depozitelor bancare ale persoanelor fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-07 12:40

Ţările din UE iau în considerare adoptarea primelor măsuri comune concrete pentru a proteja micile economii ale populaţiei, în contextul crizei financiare, ridicând pragul minim al garanţiei bancare în cazul unui faliment şi accelerând termenele de rambursare, relatează AFP.

Ministrul spaniol al finanţelor, Pedro Solbes, ca şi alte multe surse diplomatice, a declarat luni seară că propunerile în acest sens ale Comisiei Europene vor fi discutate marţi, în cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe din UE la Luxemburg.

O primă rundă de discuţii pe această temă a avut loc luni seară la Luxemburg, la reuniunea lunară a miniştrilor finanţelor din zona euro, a declarat ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes. O opţiune de discutat este creşterea sumei minime care este garantată pentru rambursare în cazul persoanelor fizice, dacă banca dă faliment. În prezent, legislaţia europeană obligă ţările UE să garanteze cel puţin o indemnizaţie de 90% din suma depozitului până la o sumă maximă de 20.000 de euro pentru fiecare client. Acest prag "ar putea fi ridicat" la 40.000 de euro, a spus Solbes, la încheierea reuniunii.

"Astăzi (luni), a avut loc prima dezbatere şi mâine vom continua" la reuniunea extinsă a miniştrilor de finanţe din UE, a precizat ministrul spaniol. "Sper că va exista un acord" între cele 27 de ţări cu privire la o propunere precisă în acest sens din partea Comisiei, a adăugat el.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, spaniolul Joaquin Almunia, a declarat că dezbaterile vizează reducerea termenului de rambursare pentru persoanele fizice, în cazul falimentului. Acest termen poate ajunge acum la câteva luni, în funcţie de ţară. "Vom prezenta mâine (marţi) iniţiative pentru a ameliora sistemul de garantare a depozitelor", a spus el.

"Este important ca CE să facă propuneri, aşa cum va face mâine, dar şi ca acestea să primească susţinerea unanimă a statelor membre", a adăugat el, dând asigurări că măsurile luate în considerate ar avea "un impact imediat" asupra populaţiei.

Creşterea sumei minime a garanţiilor bancare "face parte din ideile care sunt negociate", a confirmat o sursă diplomatică europeană. "Dacă nu vom ajunge la un acord pe tema unui fond european de ajutare a băncilor, ar putea fi o soluţie" pentru reasigurarea persoanelor fizice, "care ar permite consolidarea armonizării între state", potrivit altei surse diplomatice. "Însă ar trebui ca CE să prezinte un nou proiect de directivă" pentru a o modifica pe cea existentă, cu privire la garantarea a 20.000 euro minim, potrivit sursei citate.

Dacă cele 27 de state ajung la un acord, ar fi prima măsură comună concretă adoptată de ţările UE. Până acum, guvernele au preferat soluţii naţionale, dând impresia unor reacţii dispersate. Ţările europene au anunţat rând pe rând garanţii nelimitate sau creşterea plafonului de garantare în cazul conturilor bancare ale persoanelor fizice, pentru a evita panică în rândul deponenţilor, ceea ce ar duce la prăbuşirea sistemului bancar deja fragil.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii