BANCI | Analiza

Trichet: BCE este ingrijorata din cauza fluctuatiilor excesive ale cursului de schimb

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-10 18:56

Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată în prezent din cauza fluctuatiilor excesive ale cursului valutar, care au un efect negativ asupra cresterii economice, a declarat luni presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Trichet a mai spus, după ce a discutat cu alti sefi de bănci centrale, că autoritătile de poilitică monetară trebuie să rămână vigilente si să ancoreze asteptările inflationiste ale pietelor, foarte volatile în prezent si care suferă corectii.

Într-un discurs ce a avut drept efect deprecierea euro în fata dolarului, Trichet a observat că autoritătile de politică monetară din Statele Unite sunt în favoarea aprecierii dolarului.

"Volatilitatea excesivă si miscările dezordonate ale cursului valutar sunt indezirabile pentru cresterea economică", a declarat Trichet la o conferintă de presă, precizând că aceste afirmatii sunt făcute în calitatea sa de sef al BCE si nu reprezintă un rezumat al discutiilor de la reuniunea de luni de la Basel.

"În conditiile actuale suntem îngrijorati din cauza miscărilor excesive ale cursului valutar", a spus Trichet. "Am observat cu foarte mare atentie comentariile autoritătilor din Statele Unite, potrivit cărora un dolar puternic este în interesul economiei americane", a adăugat seful BCE.

Euro s-a apreciat masiv fată de dolar în ultimele săptămâni si a atins un maxim istoric de aproape 1,5460 dolari/euro, în contextul în care au crescut temerile privitoare la o recesiune a economiei americane si s-au accentuat asteptările ca Federal Reserve, banca centrală americană, să diminueze iar dobânda sa de politică monetară.

De la începutul anului, euro s-a apreciat fată de dolar cu 5,2%.

Într-un rezumat al discutiilor dintre oficialii băncilor centrale din tările dezvoltate si din cele emergente, Trichet - care prezidează întâlnirea bilunară asupra economiei mondiale - a spus că pietele suferă încă o corectie, pe o volatilitate ridicată.

"La nivel global, este foarte important ca bancherii centrali să rămână în alertă, ca o regulă generală, dar cu atât mai mult în conditiile actuale", a mai spus Trichet.

"Este important să ancorăm solid, în continuare, asteptările inflationiste si, bineînteles, să luăm pozitia care ne-ar permite să ancorăm dobânzile pe termen foarte scurt din piata monetară. Aceasta ar ajuta piata monetară să functioneze cât mai normal si adecvat", a mentionat seful BCE.

"Suntem în permanentă în contact", a adăugat Trichet.

Pe pietele monetare interbancare din zona euro si din SUA nervozitatea a revenit, scumpind împrumuturile interbancare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii

BRD Finance s-a inchis pe tacute

BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii

Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii