BANCI | Ultima Ora

TransFonD anunta lansarea PAID

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-10 10:00

TRANSFOND anunţă intrarea în funcţiune a sistemului central pentru automatizarea decontării instrumentelor de debit (cecuri, cambii şi bilete la ordin) în data de 10 octombrie 2008.

Este totodată important de semnalat faptul că, manifestând consecvenţă în preocuparea pentru competitivitate şi pentru efortul substanţial de atragere a plăţilor cu numerar în circuitele bancare, şi în cazul acestui sistem de plăţi al instrumentelor de debit, prin lansarea în producţie a variantei modernizate şi automatizate, TRANSFOND a redus tariful pe tranzacţie la mai puţin de jumătate faţă de sistemul pe suport hârtie. Astfel, dacă până în prezent, plata cu un instrument de debit costa, în total 2,2 lei, respectiv câte 1,1 lei atât pentru participantul plătitor, cât şi pentru cel beneficiar, procesarea electronică duce la taxarea numai a participantului beneficiar cu 1 leu.

Intrarea în funcţiune a PAID marchează un moment important în istoria recentă a sistemului financiar-bancar din România. Început în 8 aprilie 2005, odată cu automatizarea completă a sistemului de plăţi de mare valore, mâine, 10 octombrie, operaţionalizarea procesării automate a instrumentelor de debit înseamnă completa automatizare a sistemului plăţilor interbancare din România, şi ridicarea acestuia, ca infrastructură financiară esenţială, la nivelul exigenţelor tehnologice şi de siguranţă şi viteză în exploatare specifice secolului 21.

Proiectul PAID (Procesarea Automată a Instrumentelor de Debit) a fost demarat la finele anului 2007, la solicitarea comunităţii bancare din România, acesta având ca rezultat o nouă aplicaţie SENT capabilă să proceseze (pe lângă ordine de plată şi instrucţiuni de Debit Direct) şi instrumente de debit în format electronic (mesaje electronice de plată şi imagini ale instrumentelor de debit).

În cadrul acestui proiect, în afară de resursele TRANSFOND (19 la număr) au participat 36 de coordonatori de proiect, reprezentanţi ai băncilor din România. Totodată, un număr de 98 de persoane din cadrul băncilor, alături de angajaţii TRANSFOND au testat funcţionalităţile noului sistem. În acest moment dorim să mulţumim tuturor colaboratorilor pentru sprijinul acordat pe tot parcursul proiectului.

Sistemul pus la dispoziţie de TRANSFOND înlocuieşte modul de compensare bazat pe schimbul de instrumente de debit pe suport hârtie realizat în cele 42 centre de compensare judeţene. A fost eliminat astfel circuitul poştal al acestor documente şi riscurile aferente acestor prelucrări manuale, iar timpul aferent decontării lor s-a diminuat considerabil, aducând beneficii importante agenţilor economici utilizatori. Prima decontare propriu-zisă va avea loc în data de 14 octombrie 2008.

Instrumentele de debit în format nou vor circula în paralel cu cele în format vechi până la ieşirea din uz a acestora din urmă. Începând cu data de 1 septembrie 2008, băncile nu mai pot pune în circulaţie instrumente de debit în format vechi. Cele puse deja în circulaţie nu îşi pierd valabilitatea.

Instrumentele de debit în format vechi si cele noi care nu pot fi procesate prin trunchiere vor putea fi compensate centralizat până la data de 30 iunie 2009 prin casa de compensare a instrumentelor de debit pe suport hârtie, situata in Bucuresti si administrată de TRANSFOND. După această dată, instrumentele de debit în format vechi vor fi decontate de bănci pe bază bilaterală, casa de compensare încetându-şi activitatea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii