BANCI | Analiza

Studiu privind piata bancara si de asigurari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-04 15:14

Ensight Management Consulting a realizat la inceputul acestui an o analiza (VEZI documentul atasat) a pietei bancare si a asigurarilor. Obiectivul studiului a fost analiza evolutiei pietei pe parcursul ultimilor ani si identificarea unor posibile tendinte viitoare pe termen scurt si mediu. Analiza a fost realizata atat la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), pentru o mai buna intelegere a situatiei Romaniei in contextul ECE, cat si la nivel local, pentru a analiza piata interna si competitia.

Analiza pietei bancare din Europa Centrala si de Est (ECE)
Cu toate ca economia europeana a fost afectata de recesiunea economica, in 2009 activele bancare totale au avut o crestere de ~2%. Romania a fost a 4-a cea mai mare piata bancara din ECE in 2009, activele bancare totale (78.1 mld Euro) depasind media ECE.
In ceea ce priveste creditele, repartizarea acestora in functie de destinatie arata diferente intre tarile ECE. In timp ce tari precum Slovenia se concentreaza pe sectorul corporativ, tari ca Romania inregistreaza un nivel mai ridicat al creditelor de consum.

De asemenea, conform datelor oficiale, Romania are cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante dintre tarile ECE. In ceea ce priveste depozitele, valoarea acestora in Romania este sub media ECE. Mai mult, jumatate din tarile ECE au rata credite/depozite supraunitara. Din punctul de vedere al segmentului de piata al cardurilor de credit si al platilor bancare netraditionale, Romania si Bulgaria ocupa ultimul loc intre tarile din ECE. Astfel, in Romania, numarul cardurilor de credit/locuitor (0.13) este de doua ori mai mic decat cel din Polonia (0.25).

Analiza pietei bancare din Romania

Avand in vedere contextul economic si financiar international, anii 2009 si 2010 s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii bancare in Romania, confirmata de evolutia activelor nete bancare totale. In consecinta, bancile si-au schimbat orientarea de la expansiune rapida si, in principal, obiectivele cantitative, catre o orientare preponderent calitativa in ceea ce priveste strategia, reteaua de sucursale, portofoliul de produse sau controlul costurilor.

Ritmul ridicat de crestere a creditelor neguvernamentale (acordate gospodariilor si societatilor nefinanciare) pana in anul 2008 a fost inlocuit de o contractie in 2009 si 2010, in termeni reali. Astfel, ritmul de crestere a creditelor in RON a atins valori negative, in termeni reali, in mai 2009, aceasta tendinta mentinandu-se si pe parcursul anului 2010. Creditele in valuta au avut o dinamica diferita a ritmului de crestere in termeni reali si au atins valori negative in ianurie 2010, reluand cresterea pozitiva, dar redusa, catre a doua jumatate a anului.

Depozitele si-au continuat cresterea, desi in 2010 au inregistrat un ritm de crestere mai lent decat in 2009. Ratele medii ale dobanzilor au avut un trend descendent, dupa nivelurile ridicate din 2008, atat pentru credite, cat si pentru depozite, cu o dinamica diferita in functie de valuta.
Romania prezinta un potential mare de crestere in ceea ce priveste gradul de penetrare a cardurilor pe piata, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani numarul cardurilor valide de credit si de debit a avut o tendinta de scadere. Asadar, numarul de carduri valide si valoarea tranzactiilor de retragere de numerar de la ATM au fost mai scazute in 2010 decat in 2008, in timp ce valoarea tranzactiilor de plata cu carduri a crescut.

Cresterea creditelor neperformante, cumulata cu veniturile scazute (ca urmare a activitatii de creditare redusa) au afectat profitabilitatea sistemului bancar. Astfel, in 2009 profitul net agregat al sistemului bancar a scazut cu ~83%, in comparatie cu 2008, iar la sfarsitului anului 2010, pierderea anuala neta agregata a fost de ~71 mEUR. In consecinta, in ultimii doi ani, bancile au redus cheltuielile operationale si au reexaminat planurile de extindere a retelei de sucursale.
In aceste conditii, printre principalele tendinte pe termen scurt si mediu ale sistemului bancar romanesc se numara: repozitionarea bancilor mici catre tintirea unor segmente de nisa, o potentiala consolidare a sistemului bancar, concurenta sporita pentru clientii „buni”, cresterea gradului de penetrare a cardurilor etc.

Analiza pietei asigurarilor din ECE

Piata asigurarilor din ECE se caracterizeaza printr-o concentrare mai ridicata pe segmentul asigurarilor generale, in comparatie cu media UE. In Romania, aceste caracteristici sunt accentuate in comparatie cu celelalte tari ECE, piata asigurarilor generale detinand mai mult de 80% din piata asigurarilor, 60% fiind reprezentate doar de asigurari auto.
Tendinta generala pe piata de asigurari generale din CEE a fost de crestere usoara. Singura categorie a asigurarilor generale care a inregistrat o scadere usoara in regiunea ECE in 2009 a fost cea a asigurarilor de proprietate.

Piata asigurarilor de viata din majoritatea tarilor ECE nu a atins un grad de maturitate semnificativ si a fost puternic afectata de criza economica. Piata asigurarilor de viata din Romania a inregistrat o valoare de doar 7% din media ECE a asigurarilor de viata.
Cele mai utilizate canale de distributie a asigurarilor din ECE sunt subscrierile directe si intermediarii (agenti, brokeri). In 2009, aproximativ 36% din totalul primelor brute subscrise au fost negociate de brokeri (40% in sectorul asigurarilor generale si doar 6% pentru segmentul asigurarilor de viata).

Analiza pietei asigurarilor din Romania

Gradul de concentrare al pietei din Romania s-a dublat in 2009 (41%) comparativ cu 2008 (17%) dupa consolidarea mai multor grupuri internationale prezente pe piata locala.

Piata asigurarilor generale a inregistrat in continuare o crestere a primelor brute subscrise in 2009 (2% in RON), desi nu la fel de mare ca cea inregistrata in anii precedenti. Piata asigurarilor de viata, mai putin dezvoltata in Romania decat in alte tari europene, a fost puternic afectata de recesiunea economica, inregistrand o contractie de -14% in 2009.

In 2010, piata asigurarilor generale a fost grav afectata de caderea pietei de leasing. Piata asigurarilor auto a inregistrat schimbari de structura datorate cresterii vanzarilor asigurarilor de raspundere civila auto obligatorii (RCA) si a scaderii semnificative a asigurarilor auto optionale (CASCO).

Clasele de asigurari generale cu cote reduse in totalul pietei asigurarilor generale au inregistrat un nivel ridicat de dinamism in 2008 si 2009. Un exemplu relevant il constituie schimbarile in cotele de piata, respectiv pozitiile principalilor competitori pe piata asigurarilor agricole. Astfel, ASIROM a pierdut prima pozitie si aproximativ 13% din cota de piata, in timp ce Omniasig VIG a urcat pe pozitia a treia si a castigat 12% cota de piata.

Capitalul disponibil pe piata de asigurari a demonstrat o tendinta crescatoare, in special datorita segmentului asigurarilor de viata, care a inregistrat o rata medie de solventa de 4.46 in 2009 (cu 23% mai mult decat in 2008).

Profiturile inregistrate in 2009 la nivelul pietei asigurarilor au scazut cu 15% (comparativ cu 2008), in timp ce pierderile suferite de piata s-au dublat in acelasi interval (103%). Rezultatul net agregat al pietei de asigurari arata o pierdere de 582 mil. RON.

Costurile operationale (de achizitie si administrative) au crescut la nivelul pietei cu 2% (crestere calculata in RON). Acest lucru se datoreaza cresterii costurilor pe segmentul asigurarilor generale (6%), in ciuda unei scaderi de 9% a costurilor de administrare si de achizitie pe segmentul asigurarilor de viata.
In 2009, aproape 19% din primele brute subscrise au fost cedate pentru reasigurare in Romania, ceea ce reprezinta o scadere de 14%, comparativ cu 2008.

Masurile de reglementare se vor concentra in urmatorii 2-3 ani pe gestionarea riscului aferent sectorului de asigurari, iar tendintele pietei semnaleaza consolidarea moderata a pietei, dezvoltarea produselor inovative, intensificarea activitatii de rebranding si utilizarea in crestere a bancaassurance ca si canal de distributie pe piata asigurarilor.

Nota: In momentul redactarii studiului, date oficiale privind evolutia sistemului bancar si a pietei de asigurari in anul 2010 sunt inca in curs de comunicare. Analiza si tendintele formulate au fost realizate pe baza datelor existente pana in luna februarie 2011. Pe masura ce se vor publica alte informatii oficiale studiul va fi actualizat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii

BRD Finance s-a inchis pe tacute

BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii

Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii