Studiu: Moneda euro va supravietui crizei actuale, apreciaza majoritatea liderilor în afaceri din Europa si Orientul Mijlociu
Autor: Bancherul.ro
2011-08-09 09:05
Majoritatea liderilor în afaceri din Europa și Orientul Mijlociu (64%) sunt de acord că Europa a atins apogeul ca supraputere economică și politică mondială și că importanța sa va scădea în anii următori, reiese dintr-un sondaj realizat de KPMG în cadrul căruia au fost intervievați peste 1.500 de directori executivi și financiari din 22 de țări din Europa (inclusiv Romania) și Orientul Mijlociu, se arata intr-un comunicat de presa al KPMG.
În ciuda problemelor economice și politice actuale cu care se confruntă Europa, aproape două treimi dintre respondenți (64%) sunt de părere că EURO, în forma sa actuală, va mai exista și peste 5 ani.
Jeremy Kay, Partner al Operations Strategy Group din cadrul KPMG comentează: “Liderii politici și cei din afaceri cunosc foarte bine problemele cu care Europa, ca uniune economică și politică, se confruntă. Deja toată lumea știe că această criză a datoriilor în economiile periferice ale zonei euro ridică probleme serioase și că pentru a rămâne în această zonă vor fi necesare ajustări serioase de salarii/preț pentru a reinstaura competitivitatea, în plus față de măsurile de austeritate impuse finanțelor publice.”
“Un stat care ar căuta să-și rezolve problemele renunțând la moneda unică ar trebui să se aștepte la penalități serioase. Repercusiunile pentru celelalte economii din zona euro ar fi uriașe și rezultatele sondajului reflectă convingerea că trebuie să existe suficientă voință politică pentru a se evita o astfel de situație și pentru a împiedica o altă criză financiară la o scară similară cu Lehman. În ceea ce privește poziția Europei, majoritatea liderilor în afaceri recunosc că în prezent are loc o deplasare de putere către piețele în curs de dezvoltare și cele emergente, dar aceasta nu înseamnă în mod necesar că situația este atât de sumbră pentru Europa. Termenul cheie în acest caz este ”relativ”. Creșterea globală nu este un joc în care câștigul unui participant compensează exact pierderea altuia și nu există nici un motiv pentru care Europa ar trebui să piardă tot doar pentru că alte țări au perspective de creștere mai bune. De fapt, o creștere robustă pe piețele emergente ar trebui să contribuie la creșterea piețelor în Europa. Este mai mult decât probabil că Europa s-ar afla într-o situație economică mult mai bună dacă situația la nivel mondial nu ar continua să fie în declin.”
Sondajul realizat de KPMG în rândul liderilor în afaceri din Europa și Orientul Mijlociu prezintă o imagine interesantă asupra problemelor majore și subiectelor de actualitate din 15 sectoare. În mod deloc surprinzător,majoritatea respondenților din toate țările și toate sectoarele economice sunt îngrijorați de creșterea recentă a prețului petrolului și a produselor de larg consum iar 60% dintre aceștia sunt de părere că aprecierea prețurilor va continua să fie o piedică în calea redresării economice.
Dintre principalele măsuri pentru societățile lor, prima pe lista indicată de respondenți a fost ”modificarea operațiunilor pentru a realiza eficiențe de cost (51 %), urmată de “îmbunătățirea gestionării lichidităților și a fondului de rulment”(42 %). Al treilea demers de interes a fost ”exploatarea oportunităților de creștere prin tranzacții de succes” (36 %), un semn clar că fuziunile și achizițiile sunt din nou în centrul interesului și pe numeroase agende de lucru.
Jeremy Kay comentează: “Răspunsurile indică foarte bine în care parte a ciclului economic ne aflăm. Acestea arată că multe organizații continuă să se concentreze pe valorile tradiționale. Previziunile de creștere sunt criticate, conducând astfel la imprevizibilitatea oportunităților, și prin urmare cei aflați în poziții executive se agață de singurul lucru pe care îl pot controla – costurile propriilor operațiuni. Până în prezent, multe organizații au reușit să reducă cheltuielile legate de utilizarea totală a capacității de producție, ca de exemplu costurile cu salariații, cu stocurile etc. Acum însă, trebuie să meargă mai departe și să identifice cum pot eficientiza baza de cost astfel încât atunci când în sfârșit va avea loc această creștere, profiturile să depășească investițiile.”
“Atenția reînnoită de care se bucură activitatea tranzacțională sugerează că creșterea organică este încă dificil de atins și prin urmare organizațiile se îndreaptă spre achiziții pentru a se dezvolta. În general, pe piața Fuziunilor & Achizițiilor există în prezent volum – dar nu valoare. Odată ce ultimele urme de pesimism sau teama de noi surprize se va atenua, am putea fi martorii unui număr susținut de tranzacții de mare valoare, și aștept să vedem această schimbare într-o perioadă de luni și nu ani. Pregătirea organizației dumneavoastră pentru schimbări majore” (33 %), ”abordarea riscurilor la nivelul întregii organizații“ (30 %), au figurat de asemenea printre primele teme pe agenda de lucru a organizațiilor.
Sondajul prezintă în detaliu rezultatele primite de la fiecare țară participantă din 15 sectoare diferite de activitate, furnizând astfel informații în legătură cu aspecte specifice fiecărui sector și fiecărei țări.
Liderii în afaceri din România care au participat la sondaj au avut în general păreri similare celor exprimate de respondenții din alte țări cu privire la prioritățile urmărite în vederea redresării economice. S-a pus totuși un mai mare accent pe nevoia de a îmbunătăți gestionarea lichidităților și a fondului de comerț (subliniată ca prioritate de 19% dintre respondenții din România comparativ cu 14% în cadrul întregului sondaj). Liderii în afaceri din România au subliniat, de asemenea, nevoia de schimbare a operațiunilor pentru a realiza eficiențe de cost (un aspect considerat important de 22 % în România comparativ cu 17 % la nivel global).
Daniela Nemoianu (foto), Partener Executiv la KPMG în Romania explică: “Studiul arată că societățile românești s-au adaptat în general bine la provocările economice din ultimii câțiva ani, când a avut loc tranziția de la boomul economic post-aderare la recesiune. Îmbunătățirea fluxului de numerar și adaptarea operațiunilor pentru a răspunde unor nevoi diferite au fost esențiale pentru a face față recesiunii și pentru a putea beneficia de redresarea economică, atunci când aceasta va avea loc.”
Șerban Toader, Senior Partner la KPMG în Romania adaugă: “Recesiunea globala a afectat si economia Romaniei, dar programul de reforme susținut de FMI, Uniunea Europeană și Banca Mondială a contribuit la atenuarea dezechilibrelor și pregătirea terenului pentru adoptarea măsurilor de redresare. Mai există însă probleme de rezolvat. În mod deosebit, guvernul trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți rata de absorbție a fondurilor europene și a le utiliza pentru susținerea proiectelor de infrastructură, de care este atât de mare nevoie în țară. Dar există cu certitudine un potențial de creștere. Un raport recent al Băncii Mondiale a sugerat că România are șanse să fie prima țară între cele zece state emergente din Europa de Est ale Uniunii Europene care se va dezvolta în viitorul apropiat , ceea ce înseamnă numeroase oportunități pentru investitori”.
Dacă ne uităm la sectoarele de activitate menționate în cadrul sondajului, vom avea o imagine asupra problemelor specifice fiecărui domeniu economic.
De exemplu, majoritatea covârșitoare a producătorilor care au participat la sondaj au fost de părere că agenda de dezvoltare în viitor va fi caracterizată de o serie de factori ca de exemplu continuarea globalizării și pătrunderea pe piețele emergente (90 %). Respondenții au fost de acord că principala caracteristică a viitoarelor lanțuri de aprovizionare va fi o flexibilitate crescută și capacitatea de a opri și a relua imediat procesul de aprovizionare.
Majoritatea executivilor din sectorul media & telecomunicații (81 %) au subliniat nevoia urgentă de a depăși trecutul analog și a rescrie modelele de afaceri pentru a reuși în lumea digitală a viitorului.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Ultima Ora
Bancile au facut un profit record
Sistemul bancar romanesc a obtinut un nou profit record in cel de-al treilea trimestru al anului, de aproximativ 11,8 miliarde lei, in crestere anuala cu 9%, echivalentul a 1 miliard de lei, conform calculelor facute dupa indicatorii publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cu detalii
Banca Transilvania are un rating mai bun
Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii
Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci
BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii
Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului
Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii
- Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni
- Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania
- Banca Transilvania isi continua cresterea sustinuta: +30% la operatiuni, +23% la credite, in primele 9 luni din 2024
- Problele de functionare a aplicatiei Revolut
- BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay
- Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online
- Burse la Transilvania Executive Education MBA
- Card virtual in dolari, in aplicatia BT Pay
- Libra devine a doua banca, dupa BT, care face plati instant in euro
- Probleme de functionare a cardurilor BRD Mastercard, la magazine si bancomate
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii