BANCI | Analiza

Standard & Poor's: Bancile din Ucraina ar trebui sa fuzioneze ca sa faca fata crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 08:07

Cele mai multe bănci din Ucraina au nevoie de capital suplimentar, ca să reziste efectelor crizei financiare mondiale, iar metoda optimă ar putea fi o consolidare a sectorului bancar, a spus luni un analist de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), citat de Reuters.

Iekaterina Trofimova, analist al agenţiei de rating S&P pentru sectorul bancar din fosta Uniune Sovietică, a spus că băncile ucrainene sunt afectate de criza creditelor, iar banca centrală dispune de mijloace limitate prin care să le susţină, din cauza condiţiilor pentru creditul de 16,4 miliarde dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Cele mai multe bănci din Ucraina au nevoie de capital suplimentar, "fie ca urmare a faptului că au deja un capital economic real negativ, fie pentru că se deteriorează calitatea activelor pe care le deţin", a declarat, pentru Reuters, Trofimova.

Analistul de la agenţia de rating nu a precizat care sunt băncile despre care S&P consideră că au probleme şi nici care este cuantumul recapitalizării necesare sectorului bancar.

"Fuziunile interbancare ar putea reprezenta o modalitate de rezolvare a problemei lipsei de capital, dar nu am văzut niciun fel de mişcare activă în acest sens, mai ales din partea băncilor solide", a spus analistul de la S&P.

Absenţa fuziunilor a fost legată de "nesiguranţa de pe piaţă, incertitudinea din viitor şi teama de 'scheletele din dulap', care includ costuri ascunse ce apar adesea după o fuziune sau achiziţie", a mai spus Trofimova.

În Ucraina există mai mult de 180 de bănci, sectorul bancar înregistrând o creştere rapidă în ultimii ani, dar nicio banca nu are o cotă de piaţă mai mare de 10%.

Creditarea străină a contribuit la dezvoltarea sectorului bancar, în condiţiile în care ucrainenii s-au împrumutat pentru prima dată în viaţa lor, ca să cumpere case şi maşini.

Portofoliile de creditare ale băncilor au avansat cu mai mult de 70% în 2008, iar împrumuturile în valută reprezintă 59% din totalul creditelor, în creştere faţă de nivelul de 50% de la începutul lui 2008 şi se cifrează la 433,8 miliarde hrivne (56 miliarde dolari), potrivit datelor băncii centrale a Ucrainei.

Agenţia de rating a retrogradat în octombrie Ucraina, de la 'B+' la 'B', ca urmare a îngrijorării legate de recapitalizare.

La 1 ianuarie 2009, în Ucraina erau operaţionale 184 de bănci, cu o capitalizare totală de 121,4 miliarde hrivne (16 miliarde dolari) şi active de 972 miliarde hrivne (126 miliarde dolari).

Cea mai mare bancă din Ucraina este Privatbank, o instituţie de creditare privată, urmată de Raiffeisen Bank Aval, deţinută de grupul bancar Raiffeisen, UkrSibbank (acţionar majoritar BNP Paribas) şi Ukrsotsbank, subsidiară a grupului bancar italian UniCredit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii