BANCI | Ultima Ora

Standard & Poor's (S&P) scade perspectiva ratingurilor The Rompetrol Group

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-18 19:57

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a coborât joi de la 'stabilă' la 'negativă' perspectiva ratingurilor The Rompetrol Group, estimând că disponibilitatea de susţinere din partea acţionarului majoritar ar putea scădea, ca urmare a ieftinirii petrolului.

S&P a confirmat ratingul 'B+' pentru credite pe termen lung al The Rompetrol Group (TRG).

Revizuirea perspectivei Rompetrol reflectă faptul că analiştii agenţiei de rating cred că flexibilitatea şi disponibilitatea acţionarului majoritar KazMunaiGaz, ce deţine 75% din acţiunile The Rompetrol Group, de a sprijini compania în continuare ar putea să se diminueze, ca urmare a ieftinirii ţiţeiului, a înăspririi creditării şi a profitabilităţii scăzute a TRG.

Decizia reflectă şi profilul vulnerabil de creditare pe care îl are The Rompetrol Group ca firmă independentă, întrucât calificativul depinde efectiv de susţinerea companiei-mamă, dar şi estimările negative pentru sectorul de rafinare în perioada 2009-2011.

"Ratingurile Rompetrol continuă să fie susţinute de KazMunaiGaz. Ele includ trei trepte de susţinere extraordinară a acţionarului şi reflectă, printre altele, sprijinul pe care KazMunaiGaz l-a acordat deja companiei, sub formă de credite şi livrări de petrol, cu termene extinse de plată", a spus analistul Per Karlsson, de la agenţia de evaluare financiară.

"Cu toate acestea, considerăm că acordarea unui sprijin în continuare de către KazMunaiGaz ar putea să se dovedească dificilă, în contextul ieftinirii ţiţeiului şi a înăspririi fiscalităţii din Kazahstan, care pun presiune pe lichiditatea KazMunaiGaz şi pe cea a unor subsidiare mai importante din punct de vedere strategic, care ar putea avea nevoie de susţinerea companiei-mamă", a adăugat Karlsson.

Fără susţinere, profilul de creditare al The Rompetrol Group este vulnerabil, iar lichiditatea companiei - foarte slabă. TRG se bazează pe datorii pe termen scurt, ce implică riscuri majore de lichiditate. În 30 septembrie, datoria pe termen scurt a Rompetrol era de 749 milioane dolari, potrivit conducerii companiei, precizează comunicatul S&P.

Poziţia de lichiditate a grupului este foarte vulnerabilă, mai ales în contextul în care S&P estimează că generarea de lichiditate va slăbi se va tempera în 2009.

Mai devreme, KazMunaiGaz a anunţat că ar putea reduce producţia de petrol cu circa 500.000 de tone în 2009, dacă preţul ţiţeiului coboară sub 40 dolari/baril, nivel la care exploatarea unor zăcăminte devine neprofitabilă. KazMunaiGaz a estimat şi o reducere drastică a profitului în 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii