BANCI | Ultima Ora

Senatul american a aprobat un plan istoric de salvare a sectorului bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-02 08:28

Senatorii americani, inclusiv candidaţii la Casa Albă Barack Obama şi John McCain, au adoptat miercuri un plan istoric de susţinere a sectorului bancar, ce va costa statul 700 de miliarde de dolari, însă Trezoreria spune că e singura modalitate de stabilizare a unui sistem financiar aflat în derută.

Senatul a aprobat cu 74 de voturi pentru şi 25 împotrivă acest proiect intitulat "Legea pentru stabilizarea economică de urgenţă din 2008" care acordă, cu cinci săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, putere de decizie şi mijloace fără precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni în ajutorul sectorului bancar, relatează AFP.

Acest vot deschide calea către aprobarea textului, începând de vineri, în Camera Reprezentanţilor, care iniţial a respins planul luni cu o diferenţă de 13 voturi (228 împotrivă şi 2005 pentru), ceea ce a provocat căderea brutală a indicelui Dow Jones şi burselor din întreaga lume.

Republicanii fuseseră cei care refuzaseră preponderent să susţină ceea ce ei consideră a fi o intervenţie masivă a statului în sectorul privat pe cheltuiala contribuabililor.

Obiectivul planului este de a da statului mijloacele şi autoritatea de a prelua activele neperformante ale instituţiilor financiare puse în dificultate de criza împrumuturilor imobiliare cu risc, aşa-numitele "subprime". Peste 12 bănci au dat deja faliment în Statele Unite.

"Aplaud Senatul pentru votul său care a reunit cele două partide", a spus preşedintele George W. Bush reacţionând la aprobarea textului legislativ de către senatori. "Este rândul Camerei Reprezentanţilor să examineze această lege. Cu îmbunătăţirile pe care i le-a adus Senatul, cred că reprezentanţii celor două partide pot susţine acest text", a continuat Bush, subliniind că starea economiei "impune" adoptarea planului.

Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a salutat, la rândul său, votul "pluralist" al Senatului şi a cerut Camerei "să acţioneze rapid pentru adoptarea acestui proiect de lege".

Textul supus miercuri aprobării Senatului a fost uşor revizuit, introducând o creştere a plafonului depozitelor garantate de stat pentru clienţii băncilor, de la 100.000 de dolari la 250.000 de dolari. Au fost introduse, de asemenea, facilităţi fiscale pentru clasa medie şi pentru micile întreprinderi.

Întrerupându-şi campania, senatorii John McCain şi Barack Obama au venit la Capitoliu pentru vota planul. Într-un discurs cu accente prezidenţiale, Obama a reluat cuvintele preşedintelui Franklin D. Roosevelt, artizanul redresării economice după criza din 1929: "Să ne unim pentru a interzice frica! Astăzi nu ne putem permite un eşec. Nici acum, nici mâine, nici anul viitor (...)", a declarat Obama. Descriind criza ca potenţial "catastrofală", Obama a explicat că riscul este de a vedea "mii de societăţi care îşi pun cheia în uşă, mii de slujbe care dispar şi o lungă şi dureroasă recesiune ce va urma".

"Cu alte cuvinte, nu este doar o criză pe Wall Street, este o criză americană", a avertizat senatorul de Illinois. Obama a pledat, de asemenea, pentru adoptarea, într-o a doua etapă, a unui plan de relansare economică şi a unei reforme a legii falimentelor care să-i ajute pe proprietarii aflaţi în dificultate.

Rivalul său la alegerile prezidenţiale, John McCain, nu a pronunţat un discurs de la tribună, dar avertizase în cursul zilei că "în cazul în care proiectul de lege eşuează din nou, criza se va transforma în dezastru".

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a salutat, de la tribună, faptul că, în plină campanie prezidenţială, a fost posibil să fie lasate deoparte rivalităţile, iar cele două tabere să se reunească pentru unul dintre "cele mai mari momente din istoria Senatului".

Senatorul democrat John Kerry a spus că acest vot va fi "un mesaj puternic şi oportun trimis nu numai Camerei, ci şi ţării".

Colegul său democrat, Charles Schumer, membru al Comisiei pentru bănci a Senatului, s-a declarat "foarte optimist" în privinţa rezultatului votului din Cameră, recunoscând însă că munca de lămurire este acolo mai dificilă.

Totuşi, votul de miercuri din Senatul american nu a reuşit să energizeze pieţele din Asia, care s-au deschis pe minus joi dimineaţa, investitorii fiind din ce în ce mai îngrijoraţi de spectrul recesiunii şi de presiunea asupra băncilor centrale de a scădea rata dobânzii, relatează Reuters. Şi dolarul a pierdut o apreciere pe care o înregistrse iniţial pe pieţele valutare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii