BANCI | Ultima Ora

Scade semnificativ ritmul de crestere al deficitului de cont curent al Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 18:18

Cresterea deficitului de cont curent continuã sã fie semnificativ mai redusã decât anul trecut, avansul din primele patru luni fiind de 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand ritmul de crestere era de nu mai putin de 115% fata de primele luni din 2006.

Valoarea deficitului a ajuns la 4,84 miliarde de euro, potrivit datelor Bãncii Nationale a României (BNR).

În primele patru luni ale anului trecut, deficitul comercial a urcat cu 115% fata de aceeasi perioada a anului precedent, de la 2,06 miliarde de euro, la 4,44 miliarde de euro.

Ritmul de crestere a deficitului de cont curent continuã astfel sã fie din ce în ce mai lent, dupã ce în primul trimestru a fost de 10,9%, comparativ cu 125% în intervalul ianuarie-martie 2007.

Influenta determinantã asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a înregistrat în primele patru luni o valoare de 5,54 miliarde de euro.

Soldul transferurilor curente a urcat la 1,86 miliarde de euro, comparativ cu 1,45 miliarde de euro în perioada similarã a anului trecut, se aratã într-un comunicat al BNR.

Surplusul înregistrat de servicii a fost de 308 milioane de euro în primele patru luni, fatã de 277 milioane de euro în ianuarie-aprilie 2007.

Deficitul contului curent din primele patru luni a fost acoperit în proportie de 66,5% prin investitii strãine directe, care s-au ridicat la 3,21 miliarde de euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 70%, iar creditele intra-grup 30%.

Datoria externã pe termen mediu si lung era, la finele lunii aprilie, de 41,75 miliarde de euro, în crestere cu 8,4% comparativ cu decembrie 2007.

În acelasi timp, datoria externã publicã si public garantatã înregistra, la sfârsitul lunii aprilie, un sold de 10,42 miliarde de euro si reprezenta 25% din datoria externã pe termen mediu si lung, fatã de 27% la finele anului trecut.

Datoria externã negarantatã public a însumat 26,74 miliarde de euro, fiind cu 7,5% mai mare decât la 31 decembrie 2007.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost de 15,9% în primele patru luni, comparativ cu 21,8% în anul 2007. Gradul de acoperire a fost 5,6 luni de import la finele lunii aprilie, fatã de sase luni de import la finele anului trecut.

Comisia Europeanã estimeazã cã deficitul de cont curent se va adânci în acest an la echivalentul a 16,1% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 14% din PIB în 2007, plasând astfel România pe locul locul trei în UE dupã nivelul acestui indicator macroeconomic.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii