BURSA | Analiza

Saxo Bank: Se anunta vremuri tulburi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-06-22 14:26

Saxo Bank - Equity Strategy Outlook

Subiecte fierbinţi: Se anunţă vremuri tulburi

• Sumar: Pe termen foarte scurt, suntem preocupaţi de evoluţia pieţelor datoriei suverane în Europa. Toate semnalele de alarmă care sunt urmărite de obicei semnalizează roşu – CHF devine din ce în ce mai puternic, aurul atinge noi maxime, iar spreadurile randamentelor dintre Germania şi ţările PIIGS se măresc. Dacă acestă temă se confirmă, acţiunile vor fi vândute din greu, iar procesul va reactualiza amintiri ce ţin de prăbuşirea Lehman în 2008. Cu siguranţă acesta va fi o temă recurentă în decursul verii şi va contribui semnificativ la menţinerea unui nivel înalt de volatilitate. Prin urmare, în termeni legaţi de poziţiile pe acţiuni – e timpul pentru prudenţă.

• Perspectiva pe termen scurt: BEARISH. În următoarele 1-3 luni, vom avea o viziune bearish asupra acţiunilor. Cu siguranţă, aşteptăm un sezon de câştiguri puternice în Q2 datorită efectului de bază, iar acest lucru va mări, cel mai probabil, cotaţiile acţiunilor. Însă, îngrijorarea permanentă de pe pieţele datoriilor suverane legată de abilitatea ţărilor PIIGS de a realiza măsurile de austeritate va cântări asupra acţiunilor. Mai mult, reducerea cheltuielilor publice pe tot cuprinsul Europei în decursul acestei veri va alimenta îngrijorarea legată de cum va influenţa acest lucru creşterea – nu numai pe termen lung, dar şi pe termen mediu. Structural, creşterea câştigurilor nu se poate situa peste creşterea PIB pe o perioadă îndelungată şi, ţinând cont de estimările noastre legate de creşterea PIB, ajungem la concluzia că aşteptările în ceea ce priveşte câştigurile ar trebui revizuite în jos. Acest lucru ar trebui să declanşeze un proces care va duce la scăderea cotaţiilor acţiunilor.

• Perspectiva pe termen lung: BEARISH. În următoarele 3-12 luni, ne aşteptăm la o reîntoarcere a acţiunilor de la nivelurile actuale. Nu credem că am intrat încă într-o piaţă bull cu o periodicitate de mai mulţi ani pentru pieţele dezvoltate de acţiuni; acestea vor fi în continuare îngreunate de un curent structural potrivnic. În ultimele 15 luni acest curent potrivnic a fost de cele mai multe ori provocat de acţiuni politice extreme care au făcut ca actuala revenire să pară începutul unui ciclu normal. Mecanismele de declanşare vor varia, cel mai probabil, în funcţie de schimbările temelor dominante din pieţe, dar printre preferatele noastre se numără dezamăgirile cu privire la creşterea Chinei, un al doilea val de default-uri pe piaţa imobiliară din SUA care va lovi sectorul financiar, menţinerea atenţiei pe sustenabilitatea finanţelor publice – în special în Europa – şi îngrijorarea continuă cu privire la capacitatea ţărilor europene aflate în dificultate de a duce la îndeplinire măsurile de austeritate şi lipsa de vigoare a pachetului de bailout al UE.

Comentarii: Criza datoriei suverane continuă să aibă impact asupra riscului. Spread-urile obligaţiunilor cresc în continuare, indexul CDS urmează exemplul, iar VIX a explodat. CAPE s-a retras la nivelul de 19,99, dar este încă peste media pe termen lung de 16x – în mod evident, pe termen lung acţiunile nu sunt atractive. Indicatorul nostru US weekly se îndreaptă spre nord din nou, după ce s-a corectat. Noul nostru indicator tehnic, procentul acţiunilor în S&P 500 care se tranzacţionează peste 50 DMA (50 day moving average), indică faptul că acţiunile au potenţial de creştere pe termen scurt (numai aprox. 30% din acţiuni sunt tranzacţionate sub 50 DMA).

Factorii de mişcare ai pieţei de acţiuni

• Procesul de redresare este încă în desfăşurare, însă ritmul este unul foarte diferit de la o regiune la alta. Redresarea economică a dat semnale puternice în special în Asia şi, într-o oarecare măsură, şi în SUA. Cu toate acestea, în Europa, estimările legate de creştere au fost recent revizuite în jos din cauza crizei datoriei suverane. Dar nu ne aşteptăm ca actualul ritm al redresării să continue pentru simplu motiv că cea mai mare parte a creşterii a fost generată de ratele scăzute ale dobânzii şi de stimuli guvernamentali uriaşi – mai degrabă ne aşteptăm la o scădere globală a ritmului creşterii economice şi este posibil ca anumite ţări să intre în recesiune de tip „double dip”. Acest lucru este redat într-o anumită măsură şi de indicatorul nostru Saxo Bank Business Cycle.

• Aşa cum precizam şi în ediţia din luna mai a acestui raport temele macroeconomice au devenit din nou proeminente în spaţiul acţiunilor. O consecinţă a crizei datoriei suverane europene a fost, pe termen scurt, teama investitorilor de un deficit de lichidităţi în sistemul bancar european şi, pe termen lung, teama unei posibile recesiuni double dip din cauza procesului de deleveraging al balanţelor guvernamentale.

• Probabilitatea unui deficit de lichidităţi în sistemul bancar european există, însă este scăzută. BCE va furniza, după toate probabilităţile, toată lichiditatea pe care piaţa o poate absoarbe având în vedere că ultimul test al creditării este încă proaspăt în memoria majorităţii participanţilor din sistemul financiar. Oricum, indicatorii TED spread şi European Libor au crescut în ultima perioadă, situându-se totuşi departe de nivelul la care am asistat în timpul colapsului Lehman. În cazul unor creşteri semnificative ale acestor indicatori ai lichidităţii ca urmare a continuării escaladării crizei datoriei suverane europene, acţiunile vor fi lovite puternic. Pe termen scurt, aceasta este în mod clar îngrijorarea noastră cea mai mare.

• Pe termen lung, suntem mult mai îngrijoraţi de prognoza cu privire la creştere – în special în Europa şi SUA din cauza procesului de deleveraging atât din sectorul privat cât şi, acum, în sectorul guvernamental. Principalul nostru scenariu în termeni de creştere economică este un început blând de recesiune double dip la începutul lui 2011, iar acest lucru ar trebui să aibă un impact negativ asupra aşteptărilor cu privire la câştiguri. Din punctul nostru de vedere acesta va duce creşterea câştigurilor S&P 500 la 14% în 2010, în 2011 -1% şi 10% în 2012, în timp ce estimările actuale de pe piaţă le plasează la 32% în 2010, 19% în 2011 şi 12% în 2012. Majoritatea s-ar aştepta ca al doilea val al double dip să lovească puternic câştigurile, însă istoria ultimilor 30 de ani a double dip-urilor şi a evoluţiei câştigurilor ne arată că majoritatea companiilor sunt neproductive atunci când intră în al doilea val de recesiune. De obicei, câştigurile nu intră în double dip, ci se se ajustează la un anumit nivel. În termeni de valoare estimată multe dintre acestea au fost deja incluse. P/E aşteptat pe 12 luni ar trebui, potrivit estimărilor noastre, să se egalizeze la nivelul de 12,5x până la sfârşitul lui 2011. Este aproape de minimul ultimei pieţe bear (10x). Cu alte cuvinte – un double dip în economia globală ar trebui să însemne niveluri încă scăzute ale acţiunilor înainte de a fi incluse în total.

• Urmăm exemplul alocării sectoriale din luna mai cu câteva ajustări minore. Principalul argument pentru poziţia noastră este că încă aşteptăm rafale de vânt potrivnic la nivel macroeconomic şi, pe termen scurt, teama este generată de criza europeană a datoriei suverane. Aceasta va continua, pentru o perioadă, să reprezinte o frână pentru acţiuni – în ciuda faptului că aşteptăm un salt în pieţele de acţiuni generat de câştigurile din Q2.

• La nivel de acţiune preferăm expunerea la companii din sectoarele defensive clasice cu palmares în ceea ce priveşte plata dividentelor din ce în ce mai mari – inclusiv în perioade economice dificile.

Sectoare şi câştiguri

• În mod normal, poziţia noastră este una puternic negativă în ceea ce priveşte estimările cu privire la câştiguri întrucât ne aşeptăm la puternice rafale de vânt potrivnic la nivel macroeconomic în a doua parte a acestui an, condimentate de reduceri guvernamentale semnificative a cheltuielilor, în special în Europa, de-a lungul acestei veri. Evident, acestea vor împiedica creşterea economică, ceea ce va conduce, din punctul nostru de vedere, la un double dip în principalele economii, dar aşa cum am precizat, rămânem la un scenariu modest atunci când emitem ipoteze cu privire la impactul câştigurilor. Oricum, din punctul nostru de vedere, părerea generală cu privire la estimările câştigurilor sunt vag conectate cu realitatea macroeconomică ce înconjară lumea companiilor, iar aceasta este principala explicaţie pentru care există diferenţe semnificative între estimările generale şi estimările noastre, aşa cum arată tabelul de mai jos.

• Ar trebui acordată o atenţie mărită sectorului financiar, în special celui bancar. De fapt, băncilor europene. Din punctul nostru de vedere, câştigurile băncilor sunt masiv susţinute de configuraţia actuală a curbei randamentului şi, la nivel general, de nivelul neobişnuit de scăzut al ratelor dobânzii. Oricum, convingerea noastră este că băncile, în special cele europene, nu au îndepărtat volorile estimate ale pierderilor provocate de criza europeană a datoriei suverane. Acesta este principalul motiv al poziţiei noastre extrem de negative cu privire la câştigurile din sectorul bancar. Mai devreme sau mai târziu băncile vor trebui să facă write-off-urile.

Estimări cu privire la nivelurile indicatorilor


• Teama epuizării pe termen scurt a lichidităţii din sistemul financiar şi prognoza unui double dip au generat un sell off al acţiunilor. Principalul nostru argument, menţionat mai devreme în Equity Strategy Outlook, este că majoritatea revenirilor câştigurilor sunt deja incluse şi tocmai din acest motiv nu ne aşteptăm ca acţiunile să se angajeze în sell off-uri pe termen lung de la nivelurile actuale decât dacă pieţele vor fi lovite complet de panică.

• Principalul nostru scenariu este că în termeni de S&P 500 vom închide anul în jurul valorii de 1008. Am corectat, încă o dată, în jos, estimările noastre din ediţia din mai a acestui raport, dar principala cale pe care se vor îndrepta acţiunile în 2010 este aceeaşi pe care am precizat-o în raportul anual: în prima jumătate a lui 2010 acţiunile vor creşte conduse de optimismul general privind redresarea globală, în timp ce în a doua jumătate a anului aşteptăm reveniri generate de vântul potrivnic de la nivel macroeconomic care va fi alimentat de reduceri semnificative a cheltuielilor guvernamentale, în special în Europa. Revenirile au început puţin mai devreme decât estimăm, dar principalele teme care au provocat revenirile au fost cele pe care le-am anticipat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii