BANCI | Analiza

Saxo Bank Quarterly Outlook Q4 2010: Economiile vestice se confruntă cu un nou front de aer rece

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-10-07 11:51

În raportul economic pentru Q4 2010, Echipa de Strategie a Saxo Bank recunoaşte optimismul crescut din ultimele luni, care s-a datorat unui sezon puternic de câştiguri, însă starea economiei americane continuă să eclipseze aceste rezultate. Saxo Bank, specializată în tranzacţionări şi investiţii, se aşteaptă ca vânzările finale să rămână slabe în a doua jumătate a lui 2010 şi în 2011, iar rata şomajului să continue să planeze puţin sub 10% în cel de de-al patrulea trimestru.

„Ţinând cont de faptul că S&P 500 se tranzacţionează în prezent aproape la acelaşi nivel ca la începutul anului, dar şi de lipsa investiţiilor cauzată de o piaţă imobiliară slabă şi de dificultăţile actuale din Europa de Sud, şi ale majorităţii economiilor dezvoltate, Saxo Bank este îngrijorată că un front de aer rece va persista, generând mai multe provocări şi greutăţi în 2011”, a spus David Karsbøl, Chief Economist Saxo Bank.

Acţiunile se bazează pe faptul că ratele impresionante de creştere a câştigurilor, înregistrate în trimestrele precedente, pot fi susţinute. Potrivit băncii, problema este că, în prezent, ratele de creştere a câştigurilor se datorează aproape exclusiv unei singure surse: extinderea marjei. Iar în timp ce câştigurile din productivitate pot aduce venituri numai până la un anumit nivel, creşterea vânzărilor va trebui, în curând, să facă faţă provocării.

Saxo Bank estimează un trend descendent al cheltuielilor la nivel local si de stat întrucât factorii de decizie depun eforturi să-şi echilibreze bugetele. În ciuda faptului că percepţia generală este că recesiunea s-a încheiat în vara lui 2009, aceasta este încă o realitate puternică la nivel local şi de stat.

„Temerile cu privire la double dip au revenit în decursul verii pe măsură ce încetinirea ritmului economiei americane s-a accentuat, aşa cum estimam în Raportul Anual pe 2010 (2010 Yearly Outlook). Potrivit aşteptărilor noastre, creşterea va ajunge la o stagnare finală în cel de-al patrulea trimestru al lui 2010 pe măsură ce consumul va scădea, sectorul de producţie îşi va reduce ritmul, iar investiţiile vor fi afectate negativ de piaţa imobiliară slabă. Din păcate, din punctul nostru de vedere, riscul unui double dip, în decursul următoarele trimestre, este foarte ridicat”, a mai spus Karsbøl.

Saxo Bank Quarterly Outlook Q4 2010 reflectă următoarele zone:

Comentariu general asupra pieţei

După cum sublinia Echipa de Strategie a Saxo Bank în Q3 Outlook, câştigurile sporite ale companiilor au produs ceva optimism în cel de-al treilea trimestru. Însă, acest lucru nu va fi de ajutor luptei consumatorilor cu datoriile, guvernelor paralizate de deficite şi furiei dezinflaţiei. Realitatea provocărilor economice devine vizibilă şi drumul redresării este lung, iar în timp ce unele economii încep să îşi revină, altele par să se zbată mai mult acum decât înainte.

Previziuni macro

Saxo Bank se aşteaptă ca riscul să se tranzacţioneze în range, iar perspectiva analiştilor băncii asupra economiei dictează o poziţie „bearish” şi mai puternică decât range trade call, având în vedere în special întrevederea încetinirii ritmului economic al Chinei, şi îngrijorările continue privind neplata datoriilor suverane. Analiştii sunt de asemenea îngrijoraţi cu privire la Zona Euro. La fel ca SUA şi Japonia, Europa se confruntă cu o economie privată slabă, dar, spre deosebire de acestea, în cazul Europei se întrevăd reduceri şi în sectorul public. Ţinerea în frâu a deficitelor este un proces necesar, sănătos, dar impactul pe termen scurt al acestuia asupra creşterii PIB-ului va fi considerabil.

Previziuni cu privire la piaţa valutară (Forex)

În privinţa valutelor principale, tema decuplării confirmă un dolar, un euro şi o liră sterlină slabe. În acelaşi timp, valute precum dolarul australian, dolarul neozeelandez şi, probabil, chiar şi coroana suedeză, majoritatea îndatorate economiilor emergente prin pieţele de export, au avut o performanţă foarte bună în cea mai mare parte a anului.

Previziuni cu privire la piaţa de capital

Analiştii consideră că pieţele de capital estimează de facto un tablou mult prea roz al economiei globale. Se aşteaptă ca vânzările să fie slabe în 2011, urmărind dezvoltarea PIB-ului nominal, dar sectorul corporativ ar putea să fie în stare să reducă nişte costuri. Astfel, creşterea câştigurilor este aşteptată să rămână, în 2011, la acelaşi nivel sau chiar pozitivă marginal, în loc să să fie clar negativă. Saxo Bank estimează o dezvoltare normală a creşterii câştigurilor începând din 2012.

Previziuni cu privire la piaţa mărfurilor

Condiţiile meteorologice adverse de la nivel global şi impactul acestora asupra preţurilor alimentelor vor continua să atragă atenţia în Q4. Acest aspect, combinat cu îngrijorările permanente cu privire la recesiunea double dip, vor conduce la discrepanţe majore în ceea ce priveşte performanţa din diverse sectoare de mărfuri. Prezentul raport economic continuă să atragă cumpărători pentru aur, argint şi platină, investitorii fiind răsplătiţi frumuşel în cel de-al treilea trimestru.

Politica dobânzii

Se aşteaptă ca băncile centrale din SUA, Zona Euro şi Japonia să menţină politica dobânzii on hold până în trimestrul al doilea din 2011.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii