BANCI | Ultima Ora

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 2,4%, la 354 de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-08 10:44

Românii au câştigat în octombrie un salariu mediu net de 1.327 lei (354 euro), cu 2,4% (31 lei) mai mult decât în luna anterioară, iar ritmul anual de creştere s-a temperat la 22,4%, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS).

În septembrie 2008, ritmul anual de creştere a salariului mediu net fusese de 24,6%, românii câştigând, în medie, 1.296 lei (357 euro).

Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.795 lei (479 euro) în octombrie, cu 2,5% mai mare decât în luna precedentă.

Totuşi, ritmul anual de creştere a salariilor se menţine mult peste cel al productivităţii muncii din sectorul industrial, de 8,4% în primele nouă luni ale acestui an, deşi banca centrală a avertizat, în numeroase rânduri, că menţinerea unui ritm de creştere a veniturilor salariale peste avansul productivităţii muncii creează dezechilibre în economie şi pune presiune pe inflaţie.

În termeni reali, ţinând cont de inflaţia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 14% în octombrie 2008 faţă de a zecea lună a anului trecut.

Raportat la luna octombrie 1990, câştigul salarial real avea o putere de cumpărare cu 24,9% mai mare în octombrie 2008, mai arată datele INS.

În octombrie, cele mai mari lefuri nete au fost plătite în activităţile de transporturi aeriene (3.229 lei, 862 euro), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (764 lei, 204 euro).

Comparativ cu luna septembrie, salariul mediu net a crescut în octombrie în majoritatea activităţilor economice, în principal datorită reglementărilor privind creşterile salariale din anul 2008 pentru funcţionarii publici, personalul din sectorul bugetar, din învăţământ şi din unităţile sanitare publice, precum şi acordării de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari.

Creşteri mai mari ale câştigului mediu net au fost înregistrate în octombrie în învăţământ, cu 12,4%, în sănătate şi asistenţă socială, cu 12,3%. În industria minieră, transporturi pe apă, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, captarea, tratarea şi distribuţia apei, salariul mediu net a înregistrat creşteri cuprinse între 6,5% şi 9%.

Majorări salariale mai reduse au fost înregistrate în tăbăcirea şi finisarea pieilor, administraţie publică, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea produselor textile, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, activităţi anexe şi auxiliare de transport, hoteluri şi restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de maşini şi echipamente, care au variat între 2,5% şi 6%.

În octombrie au fost înregistrate şi scăderi salariale cuprinse între 25% şi 35% cauzate de acordarea de prime în luna anterioară, cu ocazia "zilei petrolistului", în activităţile de extracţie a hidrocarburilor şi servicii anexe, respectiv industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, precum şi între 2% şi 5% din cauza realizării unei producţii mai mici în producţia şi furnizarea de energie, electrică şi termică, gaze şi apă, industria mijloacelor de transport rutier şi industria metalurgică, mai arată datele INS.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii