BANCI | Ultima Ora

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 17,6% in decembrie, la 1.489 lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-04 11:47

Câştigul salarial mediu net a înregistrat în decembrie 2008 o majorare de 17,6%, ajungând la 1.489 lei, ritm de creştere inferior celui consemnat în noiembrie, de 21,4%, în pofida acordării de prime sau a celui de-al 13-lea salariu, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în decembrie anul trecut de 2.023 lei, cu 9,7% mai mare faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat INS.

Faţă de noiembrie 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în decembrie cu 128 de lei, respectiv 9,4%.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză, câştigul salarial mediu net se va majora cu 6,2% în acest an, la 1.352 lei, faţă de 1.272 lei în 2008.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat recent că Guvernul şi sindicatele au convenit ca majorarea cu 5% a salariilor angajaţilor din sistemul bugetar în 2009, respectiv cu 3% de la 1 aprilie şi cu 2% de la 1 octombrie, să fie renegociată după data de 15 aprilie, când Ministerul Finanţelor va dispune de toate datele cu privire la execuţia bugetară pe primul trimestru al anului curent.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net în decembrie s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (4.285 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (791 lei).

În luna decembrie 2008, comparativ cu luna precedentă, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, datorate, în principal, acordării de prime (inclusiv a premiilor ocazionale sau a celui de-al 13-lea salariu), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari, se arată în comunicat.

Astfel, câştigul salarial mediu net din activităţile anexe şi auxiliare de transport, industria metalurgică, poştă şi telecomunicaţii, extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă a avansat cu valori cuprinse între 20% şi 27%.

Avansuri ale salariului cuprinse între 15% şi 20% s-au înregistrat în industria altor mijloace de transport, captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria minieră, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie. Pe total industrie, avansul câştigului salarial mediu net a fost de 12,2%.

În agricultură salariul mediu net a crescut cu 9,4% comparativ cu luna precedentă.

Totuşi, dificultăţile financiare, realizarea unei producţii mai mici sau acordarea de prime în luna anterioară a condus la scăderea salariului mediu net în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale cu 6%, şi cu valori cuprinse între 2% şi 5% în transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou, activităţi de poştă şi curier, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei.

Indicele câştigului salarial real pentru decembrie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 109,1%.

Indicele câştigului salarial real faţă de luna decembrie a anului precedent a înregistrat o creştere cu 10,6%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 139,4%, cu 11,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2008.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2008, eşantionul cuprinde 23.000 unităţi economico-sociale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii