BANCI | Ultima Ora

Salariul mediu net a ajuns la 1.266 lei, cresterea anuala fiind de numai 15%, indica INS

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-05 14:35

Salariul mediu net a fost de 1.266 lei (359 euro) în luna decembrie a anului trecut, în crestere cu 145 lei (12,9%) fatã de luna precedentã si cu 15,2% fatã de aceeasi lunã a anului 2006, cele mai mari lefuri fiind plãtite în sectorul financiar, aratã, marti, Institutul National de Statisticã.

Cresterea salariului mediu net s-a temperat semnificativ în intervalul decembrie 2006-decembrie 2007, de la un ritm de 23,5% în perioada noiembrie 2006-noiembrie 2007.

Ritmul anual de crestere a salariilor s-a apropiat, astfel, de cel al productivitãtii muncii, de 10,3% în intervalul octombrie 2006-octombrie 2007 în sectorul industrial.

Banca centralã a avertizat, în numeroase rânduri, cã mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitãtii muncii creeazã dezechilibre în economie si pune presiune pe inflatie.

În termeni reali, tinând cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 8,1% în decembrie 2007 fatã de ultima lunã din 2006. În decembrie 2006, salariul mediu net a fost de 1.099 lei (322 euro).

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumpãrare cu 26% mai mare în ultima lunã a anului trecut, mai aratã datele INS.

Salariul mediu brut a fost în ultima lunã a anului trecut de 1.730 lei (490 euro), cu 13,7% mai mare decât în luna noiembrie.

Cele mai mari lefuri nete s-au plãtit în decembrie în sectoarele de intermedieri financiare (3.791 lei, 1.063 euro), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si plutã, cu exceptia mobilei (651 lei, 184 euro).

Comparativ cu luna noiembrie, salariul mediu net a crescut în decembrie în majoritatea activitãtilor economice datoritã acordãrii primelor de sãrbãtori, a negocierilor de salarii si a realizãrilor de productii mai mari.

Astfel, în industira de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, în silviculturã si activitãti conexe, precum si în intermedieri financiare, salariile s-au majorat cu peste 37%.

Majorãri cuprinse între 22% si 32% s-au înregistrat în activitãti anexe si auxiliare de transport, activitãti ale agentiilor de turism, industria minierã, postã si telecomunicatii, productia si furnizarea de energie electricã si termicã, gaze si apã, activitãti de asigurãri si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurãri sociale) si eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitãti similare.

De asemenea, majorãri între 15% si 21% s-au înregistrat în captarea, tratarea si distributia apei, industria de aparaturã si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicãrie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, cercetare-dezvoltare si informaticã, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea înregistrãrilor pe suporti, transporturi terestre, transporturi pe apã, industria metalurgicã si administratie publicã.

În unele sectoare, salariile au scãzut însã, aratã datele INS. AStfel, în sãnãtate, asistentã socialã, extractia hidrocarburilor si servicii conexe, salariile medii au înregistrat scãderi între 4,6% si 6,5%, ca urmare a acordãrii primelor în luna precedentã sau de realizarea de productii mai mici.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii