BANCI | Ultima Ora

S-a infiintat Comitetul Interministerial pentru trecerea la euro din 2015

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-29 19:50

România îşi menţine obiectivul de aderare la euro în 2015, a anunţat primul-ministru Emil Boc, acest obiectiv fiind menţionat în Programul de Convergenţă actualizat, aprobat în şedinţa de astăzi a Guvernului, anunta institutia intr-un comunicat de presa.

Decizia a fost luată şi în urma consultării şi analizei din cadrul Coaliţiei, precum şi a discuţiilor purtate pe această temă cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„Nu avem niciun fel de motiv să renunţăm la acest obiectiv. România şi-a îndeplinit şi îşi îndeplineşte, prin măsurile pe care le-a luat şi le ia, condiţiile în vederea adoptării euro în 2015”, a subliniat şeful Executivului.

În această perspectivă, Guvernul a decis, tot astăzi, înfiinţarea Comitetului Interministerial pentru trecerea la euro, sub conducerea primului-ministru şi avându-l ca vicepreşedinte pe guvernatorul Băncii Naţionale. Din acest comitet vor face parte vicepremierul României şi reprezentanţi din Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Justiţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Cabinetul Primului-Ministru, Ministerul Muncii , Familiei şi Protecţiei Sociale, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Departamentul pentru Afaceri Europene şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Misiunea Comitetului Interministerial pentru trecerea la euro va fi aceea de a monitoriza îndeplinirea obligaţiilor, astfel încât România să fie pregătită în 2015 să treacă la moneda euro.

Pentru a putea atinge acest obiectiv stabilit prin Programul de Convergenţă, Guvernul şi-a fixat ca elemente ale consolidării fiscale cel puţin următoarele ţinte:

- ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012;

- îmbunătăţirea politicii în domeniul investiţiilor;

- continuarea politicii de reducere şi de prevenire a apariţiei de arierate noi;

- asigurarea unei creşteri sustenabile pe termen mediu.

„Prin ceea ce a făcut până acum, România şi-a pregătit terenul necesar pentru intrarea în zona euro, cu condiţia să nu facă paşi înapoi în anii care urmează, astfel încât acest obiectiv să fie îndeplinit”, a declarat premierul Emil Boc.

Primul-ministru a explicat că trecerea la euro înseamnă şi dobânzi mai mici, aşa încât de pe urma atingerii acestui obiectiv vor avea de câştigat şi cetăţenii. Pe de altă parte, prin măsurile pe care le-a luat, prin încadrarea în ţintele de deficit stabilite împreună cu Comisia Europeană, prin aderarea la Pactul EuroPlus, România a făcut paşi concreţi şi direcţi pentru îndeplinirea condiţiilor de aderare la moneda euro.

„Datoria publică este cu mult sub 60% cât prevăd criteriile de la Maastricht, iar în privinţa deficitului, România va coborî încet, dar sigur, spre 3%, atât cât este exigenţa pentru aderarea la moneda euro. Măsurile de consolidare fiscală pe care le-am luat vin şi ele să arate că drumul pe care este România este unul corect, al pregătirii pentru aderarea la euro, evident cu condiţia să nu se facă paşi înapoi în anii electorali”, a declarat premierul Emil Boc.

În ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de convergenţă, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a precizat că inflaţia se aşteaptă să fie în marja Tratatului de la Maastricht, respectiv de 3% în 2013, urmând să se apropie de 2% în 2014. De asemenea, pentru perioada 2014-2015 se estimează îndeplinirea criteriului referitor la stabilitatea cursului de schimb, precum şi un trend de creştere economică sustenabilă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii