BANCI | Analiza

S&P a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-27 18:50

Decizia de luni a agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's, de coborâre cu o treaptă a ratingurilor, scoate România din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de această agenţie.

S&P motivează, de altfel, decizia de revizuire a ratingului prin îngrojorările legate de accesul la finanţare a României, făcând următorul pas după coborârea, în noiembrie 2007, a perspectivei ratingului României de la "stabilă" la "negativă".

Standard & Poor's a coborât cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile pe termen lung şi scurt în valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', şi pentru creditele în lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer şi convertibilitate a fost coborât la 'BBB+', de la 'A-'.

În schimb, agenţia a menţinut ratingul 'A-3' pentru împrumuturile în lei pe termen scurt.

Ratingurile României au perspectivă negativă.

"Coborârea reflectă riscurile în creştere pentru economia României, ca urmare a datoriei mari şi în urcare a sectorului privat şi dependenţa care decurge de surse de finanţare străine din ce în ce mai nesigure", a declarat analistul S&P, Marko Mrsnik.

Analiştii de la S&P comentează că, în absenţa oricăror măsuri semnificative din partea decidenţilor, economia României s-a supraîncălzit şi se confruntă cu un exces de creditare, proces alimentat de creşterea rapidă a creditului neguvernamental, într-un ritm anual care a ajuns în septembrie la 50,5%.

De asemenea, creşterea semnificativă a consumului intern a contribuit la accentuarea presiunilor salariale şi la adâncirea deficitului de cont curent la 14% din produsul intern brut (PIB) în 2007, mai ales ca urmare a avansului puternic al importurilor, potrivit agenţiei de rating.

"Decidenţii nu au atacat aceste provocări economice din ce în ce mai importante, în contextul în care atenţia s-a mutat înspre alegerile generale care urmează, ceea ce a sporit antagonismele şi lipsa de cooperare din mediul politic", a comentat Marko Mrsnik.

Analiştii de la S&P subliniază că autorităţile române au optat pentru politici fiscale şi de venituri expansioniste înainte de alegeri, tocmai când condiţiile de finanţare au devenit dificile de pe plan mondial, ceea ce a accentuat progresiv riscurile economice, mai ales pe fondul îndatorării ridicate a sectorului privat.

"România este vulnerabilă într-un scenariu de oprire bruscă, în care intrările de capital ar dispărea sau chiar ar avea loc ieşiri, ceea ce ar necesita o ajustare drastică a economiei reale şi ar provoca o deteriorare substanţială şi susţinută a echilibrului bugetar, în condiţiile creşterii deficitului şi a concretizării slăbiciunilor din sectorul financiar", avertizează Mrsnik.

De altfel, perspectiva negativă asociată ratingurilor României reflectă posibilitatea unei noi coborâri a calificativelor, în condiţiile în care o înăsprire a condiţiilor externe de finanţare ar putea determina o temperare semnificativă a creşterii economice, afectând negativ rezervele valutare şi înrăutăţind evoluţia fiscală.

"Bonitatea României ar putea creşte în cazul reducerii riscurilor ce rezultă din condiţiile externe de finanţare, îmbunătăţirii vizibile a guvernării ţării şi dacă se aplică un mix mai coerent de politici după alegeri, toate aceste condiţii putând să contrabalanseze altfel probabila creştere a datoriei şi deficitelor publice", a mai spus analistul de la Standard & Poor's.

România are rating 'BBB' de la Fitch şi 'Baa3' de la Moody's.

După decizia de coborâre a ratingurilor, leul s-a depreciat peste 7 bani (2%) în mai puţin de jumătate de oră, până la 3,7650 lei/euro, însă ulterior a recâştigat o parte din terenul pierdut, fiind cotat cu 3,73 lei/euro în jurul orei 18.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii