BANCI | Analiza

Romania se poate imprumuta mai ieftin decat Ungaria de pe pietele externe

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-07 09:35

Costul bondurilor emise de Romania au scazut la cel mai mic nivel din noiembrie 2010, dupa ce programul de austeritate impus de guvern a dus la cresterea increderii investitorilor in Romania, o tendinta de bun augur in conditiile in care luni a inceput prezentarea pe pietele internationale a unei noi emisiuni de titluri in euro prin programul MTN (Medium Term Notes).

Randamentul eurobondurilor Romaniei cu scadenta in 2018 a scazut cu 0,63 puncte procentuale din februarie, la 5,47%, potrivit calculelor Bloomberg.

Obligatiunile emise de Romania se situeaza astfel cu 0,37 puncte procentuale sub nivelul randamentului cerut pentru titluri similare ale Ungariei, tara cu rating mai ridicat. In urma cu un an, randamentul pentru Romania era cu 1,15 puncte procentuale peste cel al Ungariei.

Romania a inceput luni intalnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri in euro pe piata internationala prin programul MTN (Medium Term Notes), in incercarea de a evita folosirea fondurilor disponibile printr-o linie de credit pusa la dispozitie de Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE).

Guvernul ar trebui sa profite de costurile mai scazute de imprumut de pe pietele financiare si sa-si reduca datoriile pe termen scurt pe piata interna, a spus, saptamana trecuta, intr-un interviu telefonic, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"Emisiunea de obligatiuni a Romaniei ar trebui sa mearga bine, iar apetitul sporit din partea investitorilor globali pentru titluri ale statelor din Europa Centrala si de Est, in euro sau dolari, persista. Romania ar fi inteleapta sa atraga cererea in exces si sa creasca valoarea emisiunii, daca poate face acest lucru fara o majorare semnificativa a costurilor", a declarat Peter Attard Montalto, economist din Londra al companiei Nomura International.

Investitorii sunt din nou interesati de emisiunile Romaniei dupa masurile de austeritate promovate de Guvern, care vizeaza un deficit bugetar de 4,4% pentru acest an, fata de 6,5% in anul anterior. Economia a crescut cu 1,6% in primele trei luni, primul avans trimestrial din 2008.

Bondurile Ungariei au pierdut 3,5% in ultima luna, al treilea declin ca amploare la nivel global, dupa datoriile Greciei si Irlandei, din cauza temerilor ca guvernul de la Budapesta ar putea esua in implementarea unor masuri de reducere a celui mai ridicat grad de indatorare dintre membrii estici ai UE.

Romania vrea sa vanda obligatiuni cu maturitate de cel putin cinci ani in valoare de 500 milioane de euro - 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul acestei saptamani, in functie de conditiile din piata, a declarat, intr-un interviu telefonic, secretarul de stat din Ministerul de Finante Bogdan Dragoi.

Statul roman urmeaza sa se adreseze luni investitorilor la Londra, in intalniri organizate de Erste Erste Group Bank si Societe Generale, potrivit secretarului de stat.

Pretul ofertei Romaniei va fi, probabil, stabilit pentru a oferi un randament de 2,5 puncte procentuale peste rata mid-swap, sau cu 0,2% mai putin decat a platit Ungaria in mai pentru obligatiuni cu scadenta in 2019, potrivit estimarilor Nomura si UniCredit.

"Sentimentul pozitiv in privinta pietei din Romania este inca prezent si inregistram un interes deosebit din partea investitorilor straini", a afirmat Gyula Toth, analist pentru piete emergente la UniCredit.

Romania va oferi, probabil, obligatiuni in valoare de 750 milioane de euro, dar va vinde in final titluri de un miliard de euro, a afirmat Montalto.

Guvernul de la Bucuresti este evaluat cu cea mai ridicata treapta din categoria nerecomandata investitorilor de catre agentiile Standard & Poor's si Fitch Ratings, respectiv "BB+". Ungaria se afla cu o treapta mai sus, la "BBB-". Moody's este singura dintre cele trei mari agentii de rating care acorda atat Romaniei cat si Ungariei calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitiilor.

Costul asigurarii impotriva intrarii in incapacitate de plata a datoriilor Romaniei a scazut cu 0,52 puncte in ultimele trei luni, la 2,33%, cu 0,29 puncte mai putin decat Ungaria, potrivit datelor firmei CMA. In ianuarie 2009, asigurarea datoriei Romaniei era mai scumpa cu 2,59 puncte decat cea a Ungariei.

"Situatia macroeconomica a Romaniei ramane relativ solida, cu o evolutie destul de puternica a monedei", a declarat Luis Costa, analist pentru piete financiare la Citigroup Londra.

Increderea sporita ajuta statele din Europa de Est sa revina pe pietele globale pentru a obtine fonduri necesare acoperirii deficitelor bugetare. Serbia va selecta pana la sfarsitul lunii iunie consultanti pentru prima emisiune de eurobonduri a tarii, prin care vizeaza atragerea a pana la 700 de milioane de euro, in timp ce Croatia a anuntat ca vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro inaintea verii.

"Situatia Romaniei de a accesa pietele este mult mai buna decat cu un an in urma", a spus Franks. Totusi, guvernul trebuie sa fie "vigilent" in cazul unei inrautatiri a crizei datoriilor din Europa, a spus el.

Guvernul a vandut titluri de Trezorerie in valoare de 26,2 miliarde de lei in acest an, peste obiectivul propus de 23 miliarde de lei. Totodata, statul a atras 939 milioane de euro prin obligatiuni pe trei ani, emise pe piata interna. Ministerul de Finante trebuie sa rascumpere datorii denominate in euro de peste 2,5 miliarde de euro in iulie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii