BANCI | Analiza

Romania se confrunta cu prima criza economica de la caderea comunismului, apreciaza Oxford Analytica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-04 09:07

Noul Guvern al României are de înfruntat o iminentă criză economică, semne ale acesteia devenind deja vizibile în ultima parte a anului 2008, apreciaza firma internaţională de consultanţă Oxford Analytica.

Experţii Oxford Analytica indică faptul că România se confruntă cu prima sa criză economică de la căderea comunismului, performanţa sa din 2008, cu o creştere economică record de 9,1 la sută în primele nouă luni, fiind încetinită semnificativ de criza financiară globală.

În ultimele trei luni ale anului 2008 politica monetară a fost revizuită şi marcată de restricţii, iar sectoare precum industria sau băncile au avut nevoie de sprijinul guvernului.

Nicio bancă din România, însă, nu a fost afectată semnificativ de tulburările din scena internaţională, deşi au existat probleme în acordarea de credite. Erste şi Raiffeisen au fost nevoite să şteargă datorii de câteva sute de milioane de euro în urma falimentului Lehman Brothers şi Icelandic, însă experţii Oxford Analytica prevăd o recuperare de profit pentru cele două, în contextul sprijinului oferit de statul austriac.

Producţia industrială a scăzut cu trei la sută în luna octombrie 2008 faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Aceasta a fost cea mai mare scădere din ultimii trei ani, ea continuând lună de lună cu reduceri de câte 0,7 la sută a producţiei. Cele mai clare semne de criză au fost vizibile în domeniile metalurgic şi producţie de automobile. Producţia auto naţională totală, dominată de Dacia aproape în întregime, a căzut cu 39 la sută în noiembrie, de la 24.488 unităţi la 14.931 de autovehicule.

Din cauza scăderii cererii, atât pe piaţa internă, cât şi în statele în care Dacia exportă, activitatea uzinei de la Mioveni a fost oprită pe 30 şi 31 octombrie, în 13 şi 14 noiembrie, precum şi în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie. Producătorul auto a reluat lucrul pe 8 decembrie, însă doar pentru trei zile. Începând cu 11 decembrie şi până pe 11 ianuarie uzina Dacia nu va produce.

Coaliţia de guvernare PSD-PDL promite să-şi folosească sprijinul parlamentar solid pentru a combate probleme ce ţin de reforme instituţionale şi dezvoltare economică, mai observă Oxford Analytica. Noul Cabinet a anunţat deja reduceri de aproximativ unu la sută din PIB în 2009, mai ales prin eliminarea a 145.000 de posturi vacante.

În domeniul justiţiei a fost păstrat ministrul Cătălin Predoiu, care şi-a propus ca Uniunea Europeană să încheie monitorizarea României.

În ceea ce priveşte politica macroeconomică, scopul este păstrarea actualului sistem de taxe şi impozite, cu o strategie concomitentă de simplificare a acestuia şi de a crea un sistem separat de scutiri de taxe pentru cei fără posibilităţi financiare.

Bugetul pentru anul 2009 va fi prezentat Parlamentului în luna ianuarie, iar, până în prezent, nu au fost făcute anunţuri definitive în acest sens. Speculaţiile cuprind, potrivit Oxford Analytica, o creştere economică între 0,5 şi 3,5 la sută şi o inflaţie de 5,1 - 7,4 la sută.

Oxford Analytica subliniază că deprecierea monedei naţionale va afecta persoanele care apelează la credite. Aproximativ 57 la sută din creditele făcute în România sunt în euro, iar Banca Comercială Română (BCR) avertizează că la o valoare a euro de 4,2 lei, debitorii ar avea mari probleme în plata creditului.

Moneda naţională a înregistrat, în 29 decembrie, cea mai mare depreciere din ultimii patru ani, atingând pragul de 4,10 lei/euro. Leul a încheiat anul la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38 la sută faţă de prima cotaţie valabilă în 2008, când un euro valora 3,6102 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a fost, astfel, supusă la numeroase presiuni de a îmblânzi condiţiile pentru acordarea de credite şi de a garanta lichidităţi pentru împrumuturile interbancare.

Atât Fitch, cât şi Standard&Poor's, două din cele trei mari agenţii de rating internaţionale, au coborât ratingul României sub categoria de investment grade, subliniind capacitatea redusă a statului de a evita o criză financiară şi economică severă, respectiv riscurile determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit. Respectivele decizii ale celor două agenţii au fost caracterizate, în România, drept "exagerări bazate pe dovezi nefondate", precizează Oxford Analytica.

Deficitul extern este un motiv de îngrijorare pentru România, potrivit experţilor Oxford Analytica, însă contracţia de credite ar putea ajuta la diminuarea acestuia. Noul guvern s-a angajat să colaboreze îndeaproape cu BNR pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de întărire a finanţelor publice.

Concluzia evaluării asupra României este că semne ale unei crize economice au devenit evidente în ultimele trei luni ale anului 2008. Noul guvern - caracterizat drept o "coaliţie neaşteptată" - şi-a anunţat un program de guvernare bazat pe "realism şi dinamism, care oferă şanse reale de a evita consecinţe drastice ale crizei".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii