BANCI | Ultima Ora

Romania imprumuta 19,95 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, BM si BERD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-25 16:10

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

FMI a anunţat, miercuri dimineaţă, că delegaţia care a negociat cu oficialii de la Bucureşti a convenit asupra un acord stand-by pe doi ani cu autorităţile din România pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro, parte a unui pachet de sprijin financiar multilateral.

Surse prezente la discuţii au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX autorităţile române au convenit cu reprezentanţii FMI ca valoarea împrumutului din acordul stand-by să fie de 12,95 miliarde euro, pentru a evita 13, număr considerat cu ghinion.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în următoarele săptămâni, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

FMI va pune la dispoziţia Guvernului fonduri de 12,95 miliarde euro, Uniunea Europeană urmând să contribuie cu cinci miliarde euro după un aviz favorabil din partea Comisiei Europene şi Consiliului European. Banca Mondială va pune la dispoziţia României un miliard de euro, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ( BERD), alături de alte instituţii financiare internaţionale, va acorda un miliard de euro.

"O delegaţie a FMI şi autorităţile române au ajuns astăzi la un acord, care trebuie discutat de managementul FMI şi de Consiliul Executiv, asupra unui program economic susţinut printr-un împrumut de 12,95 miliarde euro printr-un acord stand-by pe doi ani. Consiliul Executiv se va reuni şi va discuta programul în următoarele săptămâni. România va putea trage cinci miliarde euro după aprobarea Consiliului", a declarat, în comunicat, directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Şeful misiunii FMI din România, Jeffrey Franks, a declarat că împrumutul de 12,95 miliarde euro acordat României va avea o dobândă de aproximativ 3,5% pe an.

El a arătat că dobânda depinde de referinţele de pe pieţele internaţionale la care se adaugă o marjă, calculată în funcţie şi de valoarea împrumutului atras de fiecare ţară.

"Pentru România, dobânda va fi în jur de 3,5% pe an, în acord cu actualele condiţii de piaţă", a spus Franks.

Împrumutul acordat de FMI va fi obţinut în tranşe până la sfârşitul anului 2010, iar rambursarea se va face treptat până în 2015.

Potrivit comunicatului, obiectivul programului este de a ameliora efectele căderii puternice a fluxurilro de capital privat către România şi de a implementa, totodată, măsurile de politică economică necesare pentru reducerea dezechilibrelor fiscale şi consolidarea sistemului financiar.

"Măsurile de bază cuprinse în program au rolul de a consolida politica fiscală, de a reduce necesarul de finanţare al guvernului şi de a îmbunătăţi sustenabilitatea fiscală, pregătind România pentru o eventuală intrare în zona euro", se arată în comunicat.

Comentarii

cris
imprumut FMI
Unde se duc acesti bani? La banci? De ce nu la statul roman? Ca doar noi vom plati rambursarea si nu bancile in care va intra.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii