BANCI | Analiza

Recesiunea din Europa de Est, rezultat al prabusirii industriei si comertului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-09 15:38

Recesiunea înregistrată în primul trimestru al acestui an în Europa de Est a fost determinată de prăbuşirea producţiei industriale şi activităţii comerciale, reiese din datele publicate vineri de autorităţile din România, Ungaria şi Cehia, potrivit Reuters.

Regiunea este afectată, totodată, de efectele crizei financiare globale, care a tăiat finanţările externe şi a lovit cererea pentru bunurile şi mărfurile produse pe plan local.

În România, producţia industrială s-a contractat cu 9,5% în aprilie faţă de perioada similară a anului trecut, iar deficitul comercial s-a restrâns cu 61% în primele patru luni ale anului, pe fondul unei scăderi de 20% a exporturilor, aminteşte agenţia internaţională de presă, care citează date prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS a revizuit marţi estimarea privind scăderea Produsului Intern Brut (PIB) în primul trimestru la 6,2%, faţă de cifra de 6,4% înaintată anterior, însă analiştii consideră că economia va rămâne cel mai probabil în recesiune în trimestrul al doilea, scrie Reuters.

"Nu există semnale pozitive în economia românească. Producţia industrială a scăzut peste aşteptări, construcţiile şi retailul au coborât abrupt. Combinate, cifrele anunţă posibilitatea ca trimestrul al doilea să fie mai negativ decât primul", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

Totodată, cererea pe plan intern este lovită de creşterea şomajului. Consumul a scăzut cu 9,1% în primul trimestru, iar importurile s-au redus cu o treime în primele patru luni.

Pe de altă parte, biroul de statistică al Ungariei a revizuit datele aferente primului trimestru pentru a indica o contractare a PIB de 6,7%, mai severă faţă de estimarea de 6,4% înaintată anterior şi cea mai puternică scădere a economiei ungare de la prima publicare a datelor trimestriale, în 1996.

De asemenea, Ungaria a înregistrat în aprilie un excedent comercial de 429,7 milioane euro, faţă de 502,6 milioane euro în martie.

"E clar că scăderea producţiei industriale a tras indicatorii în jos. Cheltuielile de consum au scăzut de asemenea semnificativ. Singurul semnal pozitiv este că importurile au scăzut mai abrupt decât exporturile, evoluţie cauzată evident de cererea internă redusă", a arătat statisticianul ungar Peter Szabo.

În Cehia, biroul de statistică a confirmat cifrele preliminare care au indicat o corecţie de 3,4% a PIB în primul trimestru, însă a anunţat că rata inflaţiei pentru luna mai a fost zero, deşi economiştii anticipau o creştere medie a preţurilor de 0,1%.

"În ceea ce priveşte PIB-ul, avem acum mai multe detalii şi putem observa că nu este vorba numai despre impactul negativ al comerţului internaţional, ci şi despre scăderea rapidă a investiţiilor în Cehia", a arătat un economist ceh.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



BRD Finance s-a inchis pe tacute

BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii

Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii