BANCI | Ultima Ora

Ratingul BRD a fost scazut cu o treapta de Moody's, din cauza deteriorarii conditiilor operationale si cresterii creditelor neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-06-26 14:53

Moody's a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, România şi Rusia, printre care şi BRD, în urma retrogradării calificativului grupului francez de la "A1" la "A2", cu perspectivă stabilă, potrivit Mediafax.

Agenţia a coborât vineri ratingurile a 15 mari bănci globale cu operaţiuni semnificative pe pieţele de capital, printre care şi Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate.

Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung şi scurt în monedă locală a fost coborât de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectivă negativă. Calificativul pentru depozite în valută a fost confirmat la "Baa3", de asemenea cu perspectivă negativă.

"Acţiunea asupra ratingului BRD reflectă deteriorarea condiţiilor operaţionale din România şi creşterea rapidă a creditelor neperformante din portofoliul băncii, în balans percepţia Moody's privind un angajament continuu al Societe Generale faţă de piaţa românească", se spune într-un comunicat transmis marţi de agenţie.

Performanţele economice ale României s-au deteriroat, din cauza vulnerabilităţilor faţă de înrăutăţirea perspectivelor de creştere ale zonei euro, prin dependenţa economică ridicată de exporturi către zona euro şi de influxul de capital străin.

Moody's anticipează că performanţele economiei româneşti se vor îmbunătăţi în următorii ani, însă cu rate de creştere mult mai reduse faţă de nivelurile anterioare crizei financiare mondiale din 2008. Astfel, convergenţa veniturilor cu nivelul din statele europene mai bogate va rămâne un obiectiv dificil, ţinând cont de divergenţele semnificative în zona veniturilor populaţiei, care sunt cu 64% sub media UE.

Situaţia macroeconomică dificilă va afecta sectorul bancar prin cererea scăzută pentru credit, scăderea veniturilor şi deteriorarea calităţii activelor, consideră analiştii agenţiei de rating.

"Reflectând condiţiile operaţionale dificile, creditele neperformante ale BRD au crescut semnificativ, ajungând la 16,8% din portofoliul total de împrumuturi în decembrie 2011 şi continuând să avanseze în primul trimestru din acest an. Deteriorarea calităţii activelor reflectă expunerea ridicată a băncii în zona întreprinderilor mici şi mijlocii aflate într-o situaţie dificilă şi nivelul semnificativ al creditelor în valută, denominate în principal în euro, care totalizează 56% din portofoliu. Mai mult, în contextul creşterii creditelor neperformante, în conjuncţie cu majorarea rapidă a provizioanelor şi cu avansul anevoios al creditării, Moody's anticipează că profitabilitatea BRD va rămâne sub presiune şi în 2013", se arată în comunicat.

Moody's consideră totodată că profitabilitatea băncii ar putea fi afectată şi de necesitatea de a creşte acoperirea creditelor neperformante prin provizioane.

Rezervele actuale de capital ale BRD, cu o rată a capitalului Tier 1 de 14,5% la sfârşitul lunii martie, asigură o capacitate adecvată de absorbţie a pierderilor, însă buna capitalizare a băncii s-ar putea dovedi limitată, dacă situaţia economică din România se va înrăutăţi dincolo de aşteptările actuale.

BRD este a doua mare bancă din România, cu cote de piaţă de aproximativ 15% pe depozite şi credite, potrivit Moody's.

Societe Generale deţine 60% din acţiunile băncii şi furnizează un anumit nivel de finanţare subsidiarei din România, care se adresează în principal portofoliului semnificativ de împrumuturi denominate în valută, notează agenţia de rating. Pe fondul angajamentului ferm al grupului francez faţă de piaţa românească, aceste considerente sprijină ratingul BRD, se spune în comunicat.

Perspectiva negativă atribuită ratingului BRD reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, asupra profitabilităţii şi capitalului, dacă vor continua în ritm susţinut, ar putea slăbi şi mai accentuat profilul de credit al băncii.

Moody's avertizează totodată că BRD are o oarecare expunere pe Hidroelectrica, intrată săptămâna trecută în insolvenţă, situaţie care ar putea exercita presiuni suplimentare asupra băncii.

Agenţia de evaluare financiară a coborât săptămâna trecută cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2", cu perspectivă negativă, după ce compania şi-a cerut insolvenţa.

Pe termen lung, capacitatea BRD de a-şi menţine poziţia solidă pe piaţă, cuplată cu profitabilitatea sustenabilă şi îmbunătăţirea semnificativă a calităţii activelor, ar putea determina îmbunătăţirea ratingului băncii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii