BANCI | Ultima Ora

Rata anuala a inflatiei scade de la 6,71% la 6,45% in aprilie 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-12 11:02

Inflaţia lunară s-a redus în aprilie la 0,27%, aproape la jumătate faţă de nivelul de 0,5% consemnat în martie, iar rata anuală a coborât de la 6,71% la 6,45%, în contextul ieftinirii preţurilor serviciilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică, datele confirmând anticipările analiştilor.

În aprilie comparativ cu luna anterioară, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor de consum, de 0,81%, fiind urmate de scumpirea mărfurilor alimentare cu doar 0,03%, se arată într-un comunicat INS.

Preţurile serviciilor s-au redus în aprilie cu 0,45% comparativ cu luna anterioară, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de segmentul de poştă şi telecomunicaţii, de 1,58%, în special de tarifele pentru serviciile de telefonie, respectiv de 2,09%, precum şi de ieftinirea transportului aerian cu 2,08% şi a chiriilor cu 0,97%.

Pe segmentul mărfurilor nealimentare preţul la tutun şi ţigări a crescut în aprilie cu 6,25% faţă de martie, în timp ce costul pentru autoturisme şi piese de schimb s-a redus cu 1,34%.

În grupa mărfurilor alimentare, majorări ale preţurilor de consum cu mai mult de 1% au fost înregistrate doar de grupa alte legume şi conserve de legume, în timp ce cele mai mari ieftiniri au fost consemnate pentru ouă (3,02%), ulei, slănină şi grăsimi (2,81%) şi cartofi (2,05%).

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au anticipat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 6,5% în aprilie, în contextul majorării lunare a preţurilor de consum cu 0,3%, considerând că principalul determinant al acestei evoluţii a fost aprecierea monedei naţionale.

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 2,92% comparativ cu finele anului trecut. De la începutul anului, preţurile de consum ale mărfurilor alimentare au avansat cu 1,45%, ale celor nealimentare cu 3,67%, în timp ce serviciile au înregistrat cea mai mare majorare a tarifelor, de 4,2%.

Rata inflaţiei a fost în aprilie de -0,06% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul, de 0,27% fără influenţa combustibililor, de 0,36% exceptând produsele ale căror preţuri sunt reglementate (medicamente, energie electrică, gaze naturale, energie termică, poştă, curier, etc.) şi de 0,37% fără a lua în calcul legumele, fructele, ouăle, combustibilii şi produsele cu preţuri reglementate.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni este 7,4%.

Cursul mediu a fost în aprilie de 4,1954 lei/euro, în martie de 4,2821 lei/euro, iar în februarie de 4,2839 lei/euro. Moneda naţională s-a apreciat în aprilie cu 1,21%, iar cursul a coborât de la 4,2348 lei/euro la finele lunii martie la 4,1835 lei/euro la sfârşitul lui aprilie.

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,4% în luna decembrie.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii