BANCI | Analiza

Raport Moody’s: Romania are un risc mediu de retrogradare a ratingului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-29 13:56

Agentia de rating Moody’s a inclus România în grupa de risc mediu cu privire la o eventualã retrogradare a ratingului, cauzata de dezechilibrele macroeconomice, alãturi de Polonia si Croatia.

Grupa cu presiuni semnificative este compusã din Ungaria, Letonia si Lituania, iar cea a economiilor rezistente la socuri majore cuprinde Islanda, Estonia, Bulgaria, Kazahstanul si Cehia.

Þãrile din grupa României riscã, în cazul unei aterizãri fortate (hard landing) a economiei, "o crestere medie sau chiar destul de mare a datoriei publice, ceea ce ar pune la îndoialã soliditatea financiarã a guvernelor pe termen lung", se mai aratã în raport.

Prin "hard landing", analistii de la Moody’s definesc socurile cu care se poate confrunta o economie care a rulat, timp de mai multi ani, un deficit mare de cont curent, asociat unei cresteri puternice a creditãrii.

România are de refinantat 5,1 miliarde dolari din datoria publicã în urmãtorul an si, în cazul unei "aterizãri fortate" a economiei, ar putea avea nevoie de încã 12,7 miliarde dolari (circa 8 miliarde euro) în aceeasi perioadã, aratã un raport al Moody’s, publicat joi.

Agentia de rating ia în calcul douã scenarii, unul moderat - în care socurile înregistrate de economia României ar fi de amploare mai redusã - si unul pesimist, în cazul în care dezechilibrele macroeconomice genera o aterizare fortatã a economiei.

Astfel, în cazul scenariului moderat, datoriei care va trebui refinantatã în urmãtoarele 12 luni i s-ar adãuga 8,8 miliarde dolari, ducând necesarul de finantare al României în urmãtorul an la 13,9 miliarde dolari (echivalentul a 7,5% din produsul intern brut), aratã estimãrile agentiei de rating.

În schimb, scenariul pesimist prevede un necesar suplimentar de finantare de 12,7 miliarde dolari în urmãtorul an, ceea ce ar urca datoria refinantatã totalã în aceeasi perioadã la 17,8 miliarde dolari (9,6% din PIB).

Concluziile prezentate mai sus au fost formulate în cel mai recent raport al agentiei de evaluare financiarã, referitor la riscurile care amenintã, în urmãtoarele 12-18 luni ratingurile de tarã ale statelor emergente din Europa.

Riscuri pentru România si Ungaria, din cauza lipsei unor investitori locali de anvergurã

Economistii de la Moody’s apreciazã cã sumele estimate pentru datoriile publice nu sunt excesive, ceea ce înseamnã cã, în majoritatea cazurilor, tãrile s-ar putea finanta de pe pietele de capital, dar cu costuri mai mari.

"Pe de altã parte, este dificil sã anticipãm cum vor reactiona pietele de capital la eventuale crize si este posibil ca finantãrile solicitate sã nu fie disponibile la orice pret. Economiile mai mari, precum România, Polonia, Ungaria sau Cehia sunt expunse unor riscuri potentiale mai mari, din cauza volumelor mai mari de finantare de care ar avea nevoie", mai considerã specialistii de la Moody’s.

Ei vãd riscuri mai mari în special pentru România si Ungaria, în conditiile în care baza de investitori locali în aceste douã state este mai redusã, în ciuda faptului cã ambele apartin Uniunii Europene.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii