BANCI | Ultima Ora

Raiffeisen International anunta rezultate foarte bune, in ciuda crizei de pe pietele financiare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-06 12:00

- Profitul consolidat la 9 luni a crescut cu 38% până la 861 milioane euro (profitul consolidat al trimestrului trei, de 296 milioane euro, este cu doar 5% mai mic faţă de nivelul record anunţat trimestrul anterior)
- Bilanţul total a crescut cu aproape 20%, până la 87,3 miliarde euro
- Rentabilitatea capitalurilor proprii înainte de impozitare rămâne stabilă, la 25,4%
- Raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit, până la 54,6%
- Baza de clienţi a crescut la 14,6 milioane

Lumea bancară internaţională a fost complet dominată în trimestrul trei al acestui an de criza financiară globală, care a ameninţat multe instituţii financiare. În ciuda crizei, ale cărei efecte au fost resimţite, indirect, şi de Raiffeisen International, rezultatele sale au rămas la un nivel record: Profitul consolidat (după impozitare şi interese minoritare) pentru primele 9 luni ale anului 2008 a crescut cu 37,7% la 861,5 milioane euro (1-9 2007: 625,7 milioane euro). Profitul înainte de impozitare a crescut cu 32,3% la 1.261,0 milioane euro (1-9 2007: 965,4 milioane euro), în timp ce profitul după impozitare a crescut cu 31,1% la 965,4 milioane euro (1-9 2007: 736,6 milioane euro). La sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2008, rentabilitatea capitalurilor proprii înainte de impozitare s-a situat la 25,4%, în ciuda unor contribuţii majore la capitalurile proprii, rămânând astfel aproape la acelaşi nivel de finalul anului 2007 (25,7%). Toate cifrele se bazează pe Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

„Performanţa noastră într-un mediu care s-a dovedit în parte foarte dificil demonstrează că modelul nostru de afaceri ne permite să avem succes chiar în condiţiile unor turbulenţe economice puternice“, a declarat preşedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic.

„Ceea ce ne mulţumeşte cu adevărat este faptul că profitul nostru consolidat pentru trimestrul trei este cu puţin sub nivelul record anunţat trimestrul precedent – în ciuda unui nivel semnificativ mai mare al provizioanelor pentru pierderile din credite", a adăugat Martin Grüll, CFO.

Bilanţul total a crescut la 87,3 miliarde euro la sfârşitul trimestrului trei

Bazându-se exclusiv pe creştere organică, Raiffeisen International a reuşit să îşi crească bilanţul total până la 87,3 miliarde euro, o creştere de 14,5 miliarde euro – sau de aproximativ 20% - de la începutul anului. La un plus de 3%, sau 2,4 miliarde euro, mişcările cursului de schimb au avut o influenţă semnificativă asupra bilanţului total, datorită monedelor din aproape toate ţările Europei Centrale şi de Est, considerabil mai puternice. Pe de altă parte, schimbările în scopul consolidării nu au avut influenţe semnificative asupra bilanţului consolidat, aşa încât creşterea organică ajustată s-a ridicat la 17%, sau 12,1 miliarde euro.

Creştere dinamică a venitului net din dobânzi

Veniturile operaţionale ale Raiffeisen International au avut în continuare o evoluţie pozitivă în primele trei trimestre ale anului curent. Cea mai importantă componentă a venitului la finele celor 9 luni a fost venitul net din dobânzi, care a crescut cu 37% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 1.704 milioane euro la 2.342 milioane euro. Creşterea sa a fost astfel substanţial mai mare faţă de cea a bilanţului total mediu cu 31%. Nu au existat schimbări semnificative în scopul consolidării în perioada de raportare. Cea mai mare creştere s-a înregistrat pe segmentul de trezorerie, cu un plus de 87%, până la 160 milioane euro. Segmentul corporate a înregistrat o creştere de 39% până la 793 milioane euro, aproape de media Grupului. Venitul net din dobânzi pentru segmentul retail a crescut cu 32% faţă de perioada similară a anului 2007, la 1.355 milioane euro. Toate regiunile au înregistrat creşteri semnificative ale venitului net din dobânzi. Cea mai mare creştere, de 44%, a fost înregistrată de Federaţia Statelor Independente (FSI). Acest lucru s-a datorat în principal marjelor de dobândă semnificativ mai mari faţă de alte regiuni. Venitul net din dobânzi a crescut cu 36% în Europa de Sud-est, şi cu 32% în Europa Centrală. Marja netă de dobândă a Grupului s-a îmbunătăţit cu 17 puncte de bază faţă de perioada comparabilă a lui 2007, la 3,96%. De asemenea, aceasta a fost şi cu 10 puncte de bază peste nivelul înregistrat în 2007, în ciuda costurilor de finanţare mai mari determinate de criza financiară globală.

Ratele de creştere pentru venitul net din comisioane, care a crescut cu 23% până la 1.098 milioane euro, sunt de asemenea satisfăcătoare, deşi relativ mai mici decât în cazul venitului net din dobânzi. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în cazul creditelor şi garanţiilor, unde venitul a crescut cu 45% până la 152 milioane euro, şi în cazul schimburilor valutare, care, la 348 milioane euro, au contribuit cu 35% la rezultatul total. Transferurile generate de plăţi au rămas cea mai importantă componentă a câştigurilor, atingând 475 milioane euro, respectiv o creştere de 24%.

Cheltuielile administrative generale au crescut moderat

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 402 milioane euro, sau cu 26%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1.940 milioane euro. Nu au existat efecte notabile datorate modificărilor în scopul consolidării. În primele 9 luni ale anului, cheltuielile administrative generale au crescut mai puţin decât venitul operaţional, în ciuda continuării programului de investiţii destinat dezvoltării canalelor de distribuţie. Raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit în consecinţă cu 3 puncte procentuale faţă de anul trecut, atingând 54,6%.

Numărul mediu de angajaţi a ajuns la 61.140 în perioada ianuarie – septembrie 2008. Acest lucru reprezintă o creştere de 12%, sau 6.461 angajaţi, faţă de perioada similară a anului trecut. Europa de Sud-est a înregistrat cea mai mare creştere, de 23% sau 3.312 angajaţi. În Europa Centrală, numărul mediu al angajaţilor a crescut cu 14%, respectiv 1.612 angajaţi, în timp ce în FSI numărul acestora a fost cu 6%, respectiv cu 1.538 de angajaţi mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Numărul de unităţi a ajuns la 3.168 la finalul trimestrului. Acest lucru reprezintă o creştere netă de 145 de unităţi faţă de perioada comparabilă a anului anterior. Noi unităţi au fost deschise în Europa de Sud-est (238), în special în România (146) şi Bulgaria (49). În FSI, 112 unităţi au fost închise ca urmare a eforturilor de optimizare a spaţiilor.

Bază solidă de capital – Capitalurile proprii au crescut cu 15%

Capitalurile proprii din bilanţul Raiffeisen International au crescut cu 15%, adică 965 milioane euro, faţă de sfârşitul anului 2007, până la 7.857 milioane euro. Pe de o parte, au crescut datorită profitului anului curent, de 965 milioane euro, şi aporturilor de capital ale acţionarilor minoritari în diverse unităţi ale Grupului, în valoare de 41 milioane euro. Pe de altă parte, a existat şi o distribuire a profitului, de 179 milioane euro, pentru anul 2007. În iunie 2008, Adunarea Generală a Acţionarilor Raiffeisen International a aprobat o plată a unui dividend de 0,93 euro pe acţiune, totalizând 143 milioane euro. Alte distribuiri ale profitului, în sumă de 37 milioane euro, s-au făcut către acţionari minoritari ai diverselor unităţi ale Grupului.

Rata capitalului de bază în raport de riscul de credit a scăzut în comparaţie cu sfârşitul anului trecut cu 2,5 puncte procentuale, până la 8,9% (aceasta ar fi 10,4% dacă s-ar include profitul anului curent). Rata în raport de riscul total s-a ridicat la 7,6%, sau 8,9% dacă ar include profitul. Rata fondurilor proprii a scăzut cu 3,1 puncte procentuale, până la 9,3%, care ar fi 10,5% dacă s-ar include şi profitul.

Rezultate foarte bune pentru trimestrul al treilea, în ciuda crizei financiare

Raiffeisen International a obţinut din nou rezultate foarte bune în al treilea trimestru al anului 2008, în ciuda crizei financiare globale. Faţă de trimestrul al doilea, profitul din activităţi de exploatare a crescut în acest trimestru cu 9% până la 578 milioane euro. Datorită unei nevoi mai mari de a constitui provizioane pentru pierderi din deprecierea activelor, profitul trimestrial s-a cifrat la 296 milioane euro, fiind astfel cu 5% mai mic decât cel al trimestrului precedent, când Raiffeisen International a anunţat cel mai mare profit trimestrial din întreaga istorie a companiei.

* * * * *

Raportul interimar pentru trimestrul 3 2008 poate fi accesat la adresa: http://qr032008.ri.co.at. De asemenea, un exemplar tipărit poate fi solicitat la aceeasi adresă.

* * * * *

Raiffeisen International operează una dintre cele mai mari reţele de unităţi bancare din Europa Centrală şi de Est. 17 pieţe din regiunea în dezvoltare a Europei sunt acoperite de bănci subsidiare, companii de leasing financiar şi alţi furnizori de servicii financiare. Aproximativ 14,6 milioane de clienţi sunt deserviţi prin intermediul a peste 3.100 de unităţi bancare. Raiffeisen International este o subsidiară integral consolidată a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), care deţine peste două treimi din acţiuni. Restul se tranzacţionează liber la Bursa de Valori din Viena. RZB este una dintre cele mai importante bănci comerciale şi de investiţii din Austria şi este instituţia centrală a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai mare grup bancar al ţării.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii