BANCI | Ultima Ora

Programul Prima Casa 4, dupa Pasti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-04 08:35

Persoanele interesate să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă 4 vor putea să meargă probabil după Paşte la bănci pentru a contracta credite, a declarat vineri prim-ministrul Emil Boc, după o discuţie cu preşedintele Fondului Naţional de Garantare şi Contragarantare, Aurel Şaramet.

Potrivit premierului, ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri de Guvern pentru împărţirea garanţiilor între stat şi bănci, în programul Prima Casă, va fi publicată luni în Monitorul Oficial, iar după încă 15 zile Ministerul Finanţelor Publice trebuie să definitiveze proiectul normelor de aplicare a actului normativ.

De asemenea, Fondul trebuie să încheie un protocol adiţional cu băncile care creditează în programul Prima Casă.

"La nivel tehnic, Fondul urmează să încheie un protocol adiţional cu fiecare bancă, în temeiul noilor reglementări de împărţire a riscului garanţiei între stat şi bancă, iar în termen de 15 zile am convenit cu Ministerul Finanţelor să fie pregătite normele metodologice de aplicare a programului Prima Casă, în varianta nouă. După publicarea normelor metodologice, care vor fi adoptate în 15 zile de la publicare, publicarea actului normativ va avea loc luni (4 aprilie - n.r.) în Monitorul Oficial şi după sărbătorile de Paşte, cred eu, oamenii pot să meargă la bănci", a declarat Emil Boc.

În acest moment, neoficial, două sau trei bănci şi-au anunţat intenţia de a intra în noua formă a programului.

"Neoficial, sunt cel puţin două sau trei bănci care şi-au anunţat intenţia, dar după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial se va consemna opţiunea lor clară. Cert este că avem bănci interesate să continue programul", a spus Boc.

El a subliniat că sistemul de împărţire a riscurilor între bănci şi stat nu va afecta contractele de credit în derulare. "Nu afectează cu nimic contactul în derulare al fiecărui client", a susţinut Boc.

Guvernul a emis, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care băncile sunt invitate să împartă cu statul riscurile creditelor în programul Prima Casă, astfel încât programul să poată continua cu un plafon total de peste 1,5 miliarde de euro de garanţii de stat, adică atât cât s-au consumat, până în prezent, în primele trei ediţii ale programului.

De asemenea, în noul program vor putea primi garanţii de stat la credite pentru case şi cei care deţin în prezent o locuinţă de cel mult 50 mp.

Programul Prima Casă 3 mai are disponibil un plafon de garanţii de circa 45-50 de milioane de euro, care ar urma să fie epuizat în 8-10 zile, a menţionat preşedintele Fondului Naţional de Garantare, Aurel Şaramet, fiind astfel nevoie de nou sistem instituit de Guvern.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii