BANCI | Ultima Ora

Programul “Prima casa”, valabil si pentru constructia de locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-17 21:15

Guvernul a completat cadrul legal privind Programul “Prima casă”, astfel încât persoanele care doresc să beneficieze de acest program să-şi poată cumpăra o locuinţă finalizată, înscrisă în Cartea Funciară, fie o locuinţă aflată la faza de construcţie sau care urmează să fie construită, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

„Prin aceste completări, putem spune că actul normativ şi-a atins cele trei obiective: oferim românilor şansa de a avea acces, în condiţii mai bune de achiziţie, a locuinţei, dezgheţăm creditarea în România şi contribuim la stimularea activităţii economice din domeniul construcţiilor şi sectoarelor conexe acestui domeniu”, a declarat primul-ministru.

Şeful Executivului a precizat că rămân neschimbate condiţiile stabilite pentru beneficiari: să nu deţină în proprietate o locuinţă până la data de 4 iunie, să achiziţioneze o locuinţă în una dintre cele trei forme menţionate şi să dispună de un avans minim de 5% din valoarea locuinţei. În ceea ce priveşte costurile de creditare, primul-ministru a reafirmat că pentru creditele în euro, costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea EURIBOR la trei luni plus maximum 4%, iar pentru creditele în lei costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea ROBOR la trei luni plus 2,5% .

Şeful Executivului a prezentat următorul exemplu: dacă o persoană doreşte să ia un credit de 50.000 de euro, pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară pe care o plăteşte dacă va beneficia de Programul “Prima casă” va fi de 297 de euro, comparativ cu 448 de euro cât ar plăti în situaţia în care nu ar beneficia de acest Program. Diminuarea ratelor lunare derivă din diminuarea costurilor de creditare, a explicat primul-ministru.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat că mecanismul Programului “Prima casă” se va baza pe mobilizarea capitalului băncilor şi introducerea constructorilor în acest mecanism.

Ministrul Finanţelor a explicat mecanismul achiziţionării prin acest Program a unei locuinţe care urmează să fie construită sau a unei construcţii „la roşu”. Astfel, beneficiarul va depune la bancă o cerere de finanţare însoţită de un ante-contract de vânzare-cumpărare a locuinţei sau prezintă, în cazul construcţiei, contractul de construcţie cu o societate din domeniu. În urma constatării încadrării solicitantului în criteriile de eligibilitate ale Programului, banca va emite o promisiune unilaterală de creditare, sub condiţia obţinerii unei promisiuni de garantare. În acest moment intervine Fondul de Garantare, care emite promisiunea de garantare, îndeplinindu-se astfel două condiţii majore pe care le aşteaptă, pe de o parte, finanţatorii – băncile - , iar pe de altă parte beneficiarii. Promisiunile de creditare şi de garantare sunt valabile pe o perioadă de 18 luni, timp în care locuinţele să fie finalizate. În momentul în care locuinţele sunt finalizate, promisiunile de creditare şi de garantare se transformă într-un contract de garantare, prin urmare, beneficiarul intră în posesia banilor pentru a putea plăti constructorului locuinţa, iar locuinţa devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor.

Ministrul Gheorghe Pogea a apreciat că prin acordarea posibilităţii de a achiziţiona în cadrul Programului “Prima casă” o locuinţă care urmează să fie construită sau una „la roşu”, va fi satisfăcută, pe de o parte, dorinţa persoanelor fizice de a-şi construi o locuinţă, sau de a achiziţiona una la roşu, iar, pe de altă parte, va fi stimulată construcţia de locuinţe.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii