BANCI | Ultima Ora

Procesarea electronica a cecurilor intra in faza de testare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-10 13:26

TRANSFOND anuntă finalizarea si punerea la dispozitia băncilor din România, pentru testare, a sistemului central pentru automatizarea decontării instrumentelor de debit (cecuri, cambii si bilete la ordin). Intrarea în functiune va avea loc la aproximativ cinci luni de la aprobarea noului cadru legal, se precizeaza intr-un comunicat al Transfond.

Sistemul pus la dispozitie de TRANSFOND va înlocui modul de compensare actual, bazat pe schimbul de instrumente de debit pe suport hârtie realizat în cele 42 centre de compensare judetene. Se elimină astfel circuitul postal al acestor documente si riscurile aferente acestor prelucrări manuale si se scurtează semnificativ timpul aferent decontării lor, aducând beneficii importante agentilor economici utilizatori.

Din punctul de vedere al clientilor, operatiunile cu instrumentele de debit se vor desfasura în acelasi mod ca în prezent. Banca beneficiarului va primi de la clienti la ghiseu cecurile, biletele la ordin si cambiile originale, pe suport hârtie, pentru încasare.
Schimbarea importantă are loc la bănci. După ce se primeste instrumentul de debit original de la client, banca beneficiarului va realiza o extragere a datelor (mentiunilor obligatorii), va obtine o imagine electronică a acestuia si va aplica semnătura electronică pe aceste fisiere (instructiuni si imagini), autentificând astfel informatia.

Ulterior, va transmite fisierele către banca plătitorului, prin sistemul SENT al TRANSFOND, care va si arhiva toate datele transmise. Banca plătitoare va valida (sau va refuza) plata unui instrument de debit pe baza imaginii acestuia primite de la banca beneficiarului.
În ziua următoare, sistemul SENT va asigura compensarea si apoi decontarea interbancară a tuturor instructiunilor care nu au fost refuzate la plată.

„TRANSFOND salută emiterea de către Guvernul României a ordonantelor de urgentă prin care se actualizează cadrul legal aferent instrumentelor de plată de debit- cecul, cambia si biletul la ordin. Prin aprobarea acestor proiecte de modificare a cadrului legal, la elaborarea cărora TRANSFOND a avut o contributie importantă, au fost eliminate barierele legale în calea procesării electronice si au fost asigurate conditiile procesării automate a tuturor instrumentelor de plată din economie”, declară Emil Ghizari, director general TRANSFOND.

Având în vedere că modificarea cadrului legal a fost realizată, implementarea noului sistem poate intra în linie dreaptă. Totusi, operationalizarea sistemului va avea loc doar după ce vor fi asigurate toate celelalte conditii necesare functionării la nivel interbancar.

Astfel, desi finalizate, ca proiecte, încă de anul trecut, normele cadru si normele tehnice privind instrumentele de debit trebuie emise oficial în vederea definirii, între altele, a noului standard de format pentru instrumentele de debit. Ulterior, băncile trebuie să tipărească si să distribuie către clientelă noile formulare de instrumente de debit pe suport hârtie, conforme cu noile norme si cu cerintele procesării electronice.

În acelasi timp, băncile trebuie să asigure în perioada următoare, finalizarea pregătirilor pentru utilizarea noului sistem (adaptarea aplicatiilor si procedurilor interne, implementarea tuturor schimbărilor) si efectuarea testelor necesare.

TRANSFOND si Asociatia Română a Băncilor estimează că intervalul de timp necesar pentru finalizarea pregătirilor în vederea trecerii la noul sistem va fi de aproximativ cinci luni.

DESPRE TRANSFOND:

TRANSFOND este operator al Sistemului Electronic de Plăti: administrator si operator al sistemului SENT (casa automată de compensare), administrator tehnic si operator al sistemului ReGIS (sistemul de decontare pe bază brută în timp real), conform mandatului acordat de către Banca Natională a României, operator tehnic al sistemului SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat).

Fondată în anul 2000, TRANSFOND este o companie privată, apartinând comunitătii bancare autohtone. TRANSFOND face parte din comitetul de coordonare SEPA – organizatia natională de monitorizare a procesului de implementare si migrare SEPA.

Începând cu anul 2005, odată cu intrarea în functiune a sistemului Sistemului Electronic de Plăti, TRANSFOND a asigurat compensarea si decontarea electronică a plătilor fără numerar de mică valoare interbancare - ordine de plată si instructiuni de debit direct- prin sistemul SENT. Singurele instrumente de plată care nu puteau fi transmise si procesate electronic, automat, au fost, până în prezent, instrumentele de debit: cecul, cambia si biletul la ordin.

În paralel cu actiunea de modificare a cadrului legal demarată încă din anul 2007, TRANSFOND a initiat, cu concursul comunitătii bancare, un proiect de implementare a Procesării Automate a Instrumentelor de Debit, bazat pe trunchierea instrumentelor si pe schimbul electronic de imagini digitale între participanti - proiect cunoscut în mediul bancar sub denumirea de „PAID-07”.

Proiectul s-a concretizat într-o versiune actualizată a sistemului SENT (casa de compensatii automată, care procesează peste 98 la sută din volumul plătilor interbancare generate de economia natională), capabilă să prelucreze, pe lângă ordine de plată si debit direct, si fisiere cu instructiuni de debit în formă electronică.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii