BANCI | Ultima Ora

Pretul aurului si argintului atinge niveluri record

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-04 10:24

Pretul aurului s-a apropiat luni din ce în ce mai mult de 1.000 dolari/uncie, stabilind un nou record pentru a patra zi consecutiv, pe fondul deprecierii dolarului si a mentinerii pretului petrolului în apropierea unei valori maxime istorice, scrie Reuters.

Cotatia aurului a atins nivelul de 989,30 dolari/uncie, în crestere fatã de valoarea înregistratã la închiderea sedintei de la New York de vineri, de 973,30-973,75 dolari/uncie.

Aurul s-a apreciat cu aproximativ 18% în 2008, datoritã faptului cã investitorii si-au transferat o parte din banii în metalul pretios, pe fondul asteptãrilor unor noi reduceri ale dobânzii de politicã monetarã în Statele Unite, al volatilitãtii burselor si al temerilor legate de scumpirea energiei.

"Oamenii mizeazã pe tendinta de scumpire, deoarece mediul macroeconomic, în special cel al Statelor Unite, se deterioreazã în continuare. Sunt foarte multe date pe piatã care determinã oamenii sã se orienteze spre aur în acest moment", a spus un analist de metale pretioase de la Lehman Brothers, Michael Widmer.

"Cât timp dolarul rãmâne supus presiunilor, cred cã pretul aurului va continua sã creascã", a adãugat Widmer.

Un dolar slab ieftineste aurul pentru cei care detin sume mari în alte valute si de multe ori sporeste cererea de lingouri. Metalul galben este vãzut, de asemenea, ca un baraj împotriva inflatiei cauzate de scumpirea petrolului.

Pretul petrolului a crescut brusc, sustinut de câstigurile din domeniul produselor petroliere si de deprecierea dolarului. Asteptãrile ca OPEC sã nu schimbe productia de petrol la întâlnirea de la Viena - anuntatã pentru sãptãmâna aceasta - au sustinut la rândul lor piata metalelor pretioase.

"Aurul are în mod evident nevoie de o continuare a deprecierii dolarului pentru a atinge valoarea de 1.000 dolari/uncie, iar acest lucru nu este imposibil", a spus un economist de la SG Corporate and Investment Banking, Stephen Briggs.

Pe celelalte piete ale lingourilor, contractele la termen pentru aur de pe piata americanã au depãsit pretul de 990 dolari/uncie. Contractele pentru aur cu livrare în luna aprilie s-au scumpit cu 12 dolari/uncie pânã la 987 dolari/uncie dupã nivelul înregistrat anterior la 992 dolari/uncie.

"Dolarul aflat în continuã depreciere creste apetitul pentru aur ca o alternativa pentru investitii, ceea ce a creat un vall de interes pentru cumpãrare pe mãsurã ce investitorii sunt în cãutarea unui refugiu unde sã îsi asigure valoarea portofoliului lor", aratã un raport al Standard Bank.

Pretul argintului a urcat pânã la 20,60 dolari/uncie pentru prima datã dupã 27 de ani, fatã de nivelul înregistrat la New York de 19,80-19,85 dolari/uncie, iar valoarea de închidere a fost de 20,20-20,25 dolari/uncie.

Cotatia platinii a urcat pânã la un maxim de 2.190-2.200dolari/uncie, de la 2.163-2.170 dolari/uncie - valoarea înregistratã la închiderea sedintei de la New York. Pe 22 februarie a atins un nivel record de 2.192 dolari/uncie datoritã întreruperii alimentãrii cu energie electricã a minelor din Africa de Sud. Pretul paladiului a ajuns la 583/587 dolari/uncie, cel mai mare nivel al ultimilor sase ani, fatã de valoarea de 563/568 înregistratã la New York.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii